Søke billån

Søke billån

Det finnes flere billån på markedet, og det kan være store forskjeller i rentenivå og betingelser mellom lånene. Denne artikkelen gir en gjennomgang for deg som ønsker å søke billån – sånn at du kan finne det beste og billigste billånet etter dine behov.

Innhold

Hva er billån?  

Et billån er et lån som gis for å kjøpe bil, enten den er ny eller brukt.
Utover det kan billånet være så mangt. Du finner billån:

Det er stor variasjon i renter og andre betingelser for ulike billån. Hvilket billån du velger kan dermed ha stor innvirkning på hvor mye du ender opp med å betale, så det er om å gjøre å sette seg inn i det grunnleggende for å velge det beste billånet.

Billån og renter

Rentene på et billån ligger vanligvis et sted mellom 5 og 15%. Generelt bør du belage deg på høyere renter hvis du tar opp billån uten kaskoforsikring, uten egenkapital og/eller uten sikkerhet. 

Billån og kaskoforsikring

Kasko (også kalt full kasko) er en forsikring som dekker skader på bilen, blant annet ved kollisjon eller hærverk.

Hvordan du velger å forsikre bilen, har mye å si for hva slags billån og betingelser du kan få. Er bilen forsikret, tar långiver mindre risiko ved å låne deg penger. Derfor gir kaskoforsikring deg lavere renter.

Billån og egenandel

Mange lurer på om det er mulig å få billån uten egenandel, og svaret er som regel ja. Fullfinansiering av billånet vil imidlertid bety høyere renter, og det kan også sette begrensninger for hvor mye du kan låne.

Forskjellige typer billån  

Planlegger du å kjøpe bil, kan du velge mellom flere billån: 

I tillegg kan du vurdere følgende lånealternativer for å finansiere bilkjøpet:

La oss se nærmere på de ulike billånene, både hvilke krav som stilles og i hvilke situasjoner de enkelte kan være best og rimeligst.

Vanlig billån

Et vanlig eller ordinært billån kjennetegnes vanligvis av:

Vanlige billån er lån med sikkerhet ved at långiver tar pant i selve bilen. Dette billånet krever at bilen forsikres med kasko, slik at eventuelle skader på bilen blir dekket av forsikringen.

Et vanlig billån har relativt gode rentebetingelser, siden lånet innebærer mindre risiko for långiver enn et lån uten sikkerhet. Rentene for et slikt billån er vanligvis omkring 5%, som er noe høyere enn et typisk boliglån, men et godt stykke under de fleste forbrukslån.

Dette billånet lønner seg som oftest ved kjøp av biler på 120 000 og oppover, nye eller brukte.

Billån for unge

Billån for unge, ofte kalt Billån Ung, ligner på et vanlig billån. Lånet er tilgjengelig for personer under 34 år, og noen banker stiller i tillegg krav til at det er låntakers første bil.

Kravet om forsikring varierer blant banker. Enkelte banker tilbyr unge kaskofritt billån, mens andre legger opp til full kasko. Som ung kan man få unntak fra kravet om egenkapital, som gjør det mulig å låne 100% av kjøpesummen. I tillegg er rentebetingelsene noe bedre enn for et vanlig billån.

 

Grønt billån

Dette er billånet med de aller beste rentebetingelsene. Ellers ligner grønt billån på et vanlig billån ved at det kreves kaskoforsikring og vanligvis forventes egenkapital.

Lånet er beregnet for kjøp av miljøvennlige biler. En miljøvennlig bil er per definisjon en bil med CO2-utslipp på maksimalt 120 g/km. I dag har det imidlertid blitt vanligere at banker krever nullutslipp fra bilen for å gi grønt billån.

Kaskofritt billån

Dette billånet skiller seg fra vanlig billån ved at det ikke er krav om kaskoforsikring.

Et kaskofritt lån er dyrere enn et vanlig billån fordi dette lånet innebærer større risiko for banken. Skulle bilen bli totalskadet, har ikke banken lenger noen forsikring om at de får tilbakebetalt pengene.

Til tross for høyere renter kan det i visse tilfeller lønne seg med kaskofritt billån. Kjøper du en litt eldre bruktbil, kan det være gunstigere med en rimeligere delforsikring enn full kasko. Det kan du potensielt spare tusener på årlig – penger som i stedet kan brukes på raskere nedbetaling av lånet.

Ofte er det ingen krav til egenkapital for kaskofritt billån. Egenkapital kan likevel bidra til bedre rentebetingelser, selv hvis du bare kan stille med eksempelvis 15% av kjøpesummen selv.

Forbrukslån

I noen tilfeller kan et forbrukslån være like gunstig som et billån om du planlegger å kjøpe bil. Forbrukslånet tas uten sikkerhet i låntakers eiendeler, og rentene er derfor høyere enn for vanlige billån.

Mens billån kan legge føringer knyttet til blant annet forsikring og bilens stand, kan forbrukslånet brukes helt fritt. Det stilles heller ingen krav til egenkapital. I stedet vurderes betalingsevne og –historikk for å avgjøre om du får innvilget lånet.

Skal du for eksempel kjøpe en rimelig bruktbil du ikke ønsker å bruke mye penger på å forsikre, kan forbrukslånet være det beste alternativet. Ved å betale ned lånet raskt, betaler du ikke nødvendigvis så mye i renter totalt enn et billån med lav rente. 

Refinansiering av boliglån

Har du boliglån, kan det være lønnsomt å låne ekstra penger til bilkjøpet gjennom refinansiering av boliglånet.

Det er det lave rentenivået for boliglån som gjør at denne ordningen kan være gunstig. Vær samtidig oppmerksom på at pengene for bilen bør tilbakebetales i løpet av 10 år, helst raskere. Ellers kan du ende opp med å betale mer fordi rentene fordeles for en lengre periode.

Hva er det beste og billigste billånet?

Hvilket billån som er best og billigst for deg, avhenger av flere faktorer, som:

Planlegger du for eksempel å kjøpe en ny bensinbil til 500 000 og har 175 000 i egenkapital (35% av kjøpesummen), vil et vanlig billån med kasko trolig lønne seg.

Har du derimot sett deg ut en eldre bil og mangler egenkapital, kan det kaskofrie billånet eller et forbrukslån være det beste.


Hvordan søke billån?

Vi har gjort det enkelt for deg å motta tilpassede tilbud på billån.

Fyll ut skjemaet ved å svare på noen kjappe spørsmål om kjøpesum, egenkapital, forsikring og ønsket nedbetalingstid, og du settes i kontakt med aktuelle banker og mottar opptil 3 uforpliktende tilbud om billån. 

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).