Finansieringsbevis

Hva er et finansieringsbevis og hvordan får du det?

Et finansieringsbevis er et skriftlig bevis fra banken på hvor mye penger du kan låne i forbindelse med boligkjøp. I denne artikkelen gir vi deg svar på de vanligste spørsmålene om finansieringsbevis.

Innhold

Hva er et finansieringsbevis?

Finansieringsbevis, også kalt lånebevis, er en bekreftelse som dokumenterer hvor mye penger banken er villig til å låne deg. Du trenger finansieringsbeviset for å delta i budrunder for bolig eller hytte.

De fleste banker tilbyr finansieringsbevis, og hos mange av bankene kan du søke om dette ved å fylle ut deres søknadsskjema på nett. Finansieringsbeviset er som regel gratis og helt uforpliktende. Merk at flere banker krever at man blir kunde før man kan søke.

Finansieringsbeviset inneholder:

Finansieringsbevis er mest brukt i forbindelse med boliglån og boligkjøp, men det kan også være nødvendig med finansieringsbevis om du planlegger å kjøpe bil. 

Hva blir vurdert når jeg søker finansieringsbevis?

På samme måte som når du søker om lån, vil banken gjennomføre en vurdering av følgende elementer når du søker finansieringsbevis:

Hvordan søker jeg finansieringsbevis?

Det første du bør gjøre er å bestemme deg for hvilken bank du vil velge. Det kan derfor lønne seg å kontakte flere banker og velge den som gir deg de beste betingelsene. 

Når du har bestemt deg, kontakter du banken og spør om å få et finansieringsbevis. Hos de fleste banker kan du søke om finansieringsbevis via nettbanken og signere dokumentene elektronisk ved hjelp av Bank-ID.

Trenger jeg dokumentasjon?

Hvis banken trenger dokumentasjon fra deg, vil du som regel kunne laste opp nødvendige dokumenter via nettsiden. Som regel vil banken be om å få se selvangivelse og en eller flere lønnsslipper eller annen inntektsdokumentasjon. I tillegg vil det bli gjennomført en kredittsjekk av deg.

Hvor lenge er finansieringsbeviset gyldig?

Finansieringsbeviset er typisk gyldig i tre måneder, men dette kan variere fra bank til bank. Som regel kan det fornyes ved behov.

Kan jeg søke finansieringsbevis sammen med andre?

Ja, du kan søke sammen med andre om finansieringsbevis og den personen blir medsøker i lånet.

De fleste banker har gjort det enkelt å søke om finansieringsbevis. Likevel kan det være lurt å undersøke ulike tilbud og finne det som passer deg best. Vår tjeneste gjør det enkelt å skaffe oversikt over betingelsene ved finansieringsbevis. Det koster ingenting å benytte tjenesten vår, og din videre kontakt med bankene er helt uforpliktende.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).