Brev fra namsfogden Frykt ikke

Brev fra namsfogden? Frykt ikke

Det å få brev fra namsfogden kan være en skremmende opplevelse. Men et brev fra namsfogden er ikke noe å være redd for.

Innhold

Det å få brev fra namsfogden kan være en skremmende opplevelse. De fleste forbinder namsmannen med tvangsutkastelse, lønnstrekk eller tvangssalg av bolig. Det er imidlertid viktig å huske på at namsmannen jobber for å finne løsninger som fungerer for alle parter.

Et brev fra namsfogden er derfor ikke noe å være redd for. Om du først har havnet i en vanskelig økonomisk situasjon, kan namsmannen i mange tilfeller hjelpe deg med å finne en god løsning.

Hvorfor får jeg brev fra namsfogden?

Det kan finnes flere ulike grunner til at man får brev fra namsfogden – eller namsmannen om du vil. I de fleste tilfeller er årsaken at man har ubetalte krav. Dersom du ikke har betalt en regning, vil et inkassoselskap først forsøke å kreve pengene inn gjennom purringer.

Om inkassoselskapet ikke lykkes i å kreve inn pengene etter å ha sendt påminnelser og varsler, kan saken sendes videre til namsfogden. Namsmannen er en del av det norske politivesenet, og har en sentral rolle ved håndtering av gjeldsproblemer.

Når du får brev fra namsfogden, vil det bli opplyst om videre håndtering av situasjonen. Du kan også bli kalt inn til et møte, der dere kan bli enige om en løsning. Mange får også brev der det varsles om utleggsforretning.

Under utleggsforretning vil namsfogden ta stilling til hvordan pengene du skylder skal skaffes. Dette kan skje gjennom lønnstrekk eller tvangssalg. Du kan også få brev fra namsfogden i forbindelse med en gjeldsordning eller tvangsutkastelse, da dette er namsmannens ansvarsområde.

Hva gjør jeg om jeg får brev fra namsfogden?

Om du har mottatt et brev fra namsfogden, bør du først og fremst kartlegge hva slags krav det er snakk om. Kravet må være gyldig for at namsmannen skal kunne gå videre med det. Det kan likevel være lurt å dobbeltsjekke at kravet stemmer.

Du bør deretter finne ut hvordan du eventuelt kan betale kravet. Du kan potensielt slippe utleggstrekk eller andre konsekvenser om du betaler kravet frivillig.

Hvor kan jeg få hjelp om jeg har fått brev fra namsfogden?

Har du fått brev fra namsfogden er det mulig å få gratis veiledning og hjelp. NAV tilbyr gratis gjeldsrådgivning, og kan hjelpe deg via en praktisk chat-tjeneste. Eventuelt kan du få rådgivning og juridisk bistand av advokater eller private gjeldsrådgivere.

Husk at også namsfogden til syvende og sist er ute etter å finne en løsning som hjelper deg til å bli kvitt gjelden. 

Hvordan kan jeg bli kvitt kravet fra namsfogden?

Kan du refinansiere gjennom boliglånet?

Dersom du eier egen bolig er det mulig det finnes ledig verdi i eiendommen. Da kan det være mulig å «øke boliglånet» og betale ned de utestående kravene til en gunstig rente.

Mange banker gir imidlertid avslag på refinansieringssøknader om du har en aktiv sak med namsmannen. Det finnes likevel enkelte banker som kan hjelpe deg på tross av betalingsanmerkninger. Se lån med betalingsanmerkning for mer om dette

Kan du selge noen eiendeler?

Om du ikke eier en bolig med ledig verdi, kan det være lurt å vurdere om du har noen eiendeler som kan selges. Det kan være tungt å skulle selge bilen, motorsykkelen, TV-en eller andre ting. Men husk at om du ikke selger disse tingene frivillig, kan de måtte tvangsselges.

Du vil ofte kunne tjene mer på å selge eiendelene frivillig. Selg unna ting du ikke bruker, enten det er på loppemarkeder eller bruktmarkeder på nett. Pengene du tjener kan brukes til å dekke ubetalte krav, og du kan i mange tilfeller forhindre tvangssalg eller utleggstrekk.

Kan du ta opp et privat lån?

En annen mulighet for deg som har fått brev fra namsfogden, er å sjekke hvorvidt du har mulighet for å ta opp et privat lån. Om du kan låne penger fra noen du kjenner, kan du potensielt kvitte deg med utestående krav.

Et privat lån kan være et alternativ dersom du ikke får lån hos banken grunnet betalingsanmerkninger eller lignende. 

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).