refinansiering med kausjonist

Hvordan fungerer refinansiering med kausjonist?

Ønsker du å refinansiere et eller flere lån, men eier ikke din egen bolig? Da kan refinansiering med kausjonist være et alternativ. Du kan da refinansiere med sikkerhet i kausjonistens bolig, noe som kan sikre deg gunstigere lånevilkår.

Få gratis hjelp til refinansiering med kausjonist

En tjeneste fra Zen Finans
  • Med et stort nettverk av banker i Norge, finner vår samarbeidspartner Zen Finans den beste løsningen for deg
  • Send inn skjemaet nedenfor, og du blir kontaktet innen kort tid (normalt innen 5-10 minutter)
[MIGRATION] Skjema 1
Velg lånetype

Samle gjeld i boliglånet, bli kvitt betalingsanmerkninger/inkasso eller stoppe tvangssalg/lønnstrekk? Velg omstartslån. 

Jeg ønsker

(du spesifiserer nøyaktig lånebeløp på neste steg). 

Jeg ønsker heller å fylle ut en lånesøknad med en gang.

Innhold

Hva vil det si å refinansiere med kausjonist?

Refinansiering med kausjonist vil si at du refinansierer gjeld ved hjelp av å ta sikkerhet i en annen person sin bolig, som for eksempel en forelder. Dette øker sjansen for å få innvilget refinansieringen.

Når bør jeg vurdere refinansiering med kausjonist?

Det finnes ulike grunner til at refinansiering med kausjonist kan være aktuelt. Noen forsøker for eksempel å søke refinansiering på egen hånd, men får avslag av banken. 

Grunnen til avslaget kan for eksempel være at du ikke har høy nok inntekt, eller at du sliter med betalingsanmerkninger. En kausjonist kan i mange tilfeller gjøre at banken godkjenner søknaden i stedet for å gi deg avslag. 

Det er også mange som ønsker refinansiering med kausjonist fordi de ønsker et refinansieringslån med bedre vilkår enn hva de kan få på egen hånd. Eier du ikke egen bolig kan du kanskje få et refinansieringslån uten sikkerhet, men disse kan ha relativt høy rente.

Refinansiering med kausjonist som eier sin egen bolig, kan gi deg en langt bedre rente og bedre lånevilkår.

Husk på risikoen ved refinansiering med kausjonist

En kausjonist tar på seg et stort ansvar. Kort fortalt stiller kausjonisten seg ansvarlig for å betjene lånet ditt om du ikke greier å betale det selv.

Kausjonisten bør derfor sette seg nøye inn i lånevilkårene, slik at vedkommende er klar over risikoen. Før man stiller som kausjonist for noen, bør man forsikre seg best mulig om at låntaker greier å utføre sine forpliktelser.

Långiver har opplysningsplikt overfor kausjonist

Banken har opplysningsplikt overfor dem som vurderer å stille som kausjonist. Det innebærer blant annet at banken vil informere kausjonisten om risikoen vedkommende tar.

Kausjonisten vil også få beskjed om hvor lenge nedbetalingen av lånet etter planen vil pågå, hvor stort beløp det er snakk om og annen nyttig informasjon.

Hvordan få refinansiering med kausjonist?

Dersom du ønsker å søke om refinansiering med kausjonist, finnes det flere banker som kan hjelpe deg med dette. Det er mulig å sende lånesøknader til bankene separat, men mange synes det er mer tidsbesparende å fylle ut et skjema som sendes til flere banker.

I søknadsskjemaet får du mulighet til å legge til informasjon om hvorvidt du skal ha en medlåntaker eller kausjonist. Bankene vil etter hvert ta kontakt med deg, og gi deg eventuelle lånetilbud.

Når du mottar lånetilbud for refinansiering med kausjonist, bør både du og kausjonisten sette dere inn i nedbetalingsplanen og lånets vilkår. Det vil for eksempel lønne seg å velge et refinansieringslån med så lav effektiv rente som overhodet mulig.

  1. Finn banker som tilbyr refinansiering med kausjonist
  2. Fyll ut lånesøknad
  3. Motta eventuelle lånetilbud
  4. Gå gjennom vilkår
  5. Velg det mest gunstige lånet for deg og kausjonisten din

 

Hvem kan være refinansiering-kausjonist?

Det mest vanlige er nok at et familiemedlem stiller som kausjonist, men dette kan variere mye fra låntaker til låntaker. Banken har som regel ingen begrensninger for hvem som kan være kausjonist, så fremt vedkommende oppfyller generelle regler for å få lån.

Det aller viktigste er at en kausjonist har økonomi til å kunne stille med sikkerhet for lånet ditt. Skal du ha et refinansieringslån med sikkerhet i kausjonisten sin bolig, må kausjonisten kunne vise til ledig verdi i eiendommen.

En refinansiering kausjonist trenger ikke nødvendigvis å kunne stille med sikkerhet i fast bolig, det kan også være snakk om en hytte, tomt eller annen eiendom.

Det vil også være en fordel om kausjonisten kan vise til stabil inntekt, og vedkommende bør heller ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).