Slik fungerer sletting av gjeld hos namsmannen
Dersom du sliter med å betjene gjeld, kan du søke om en såkalt gjeldsordning gjennom namsmannen. Først må du imidlertid ha prøvd å betjene gjelden din på egen hånd.
Namsmannen vil da vurdere søknaden din, og kan avgjøre hvorvidt du er ute av stand til å betale tilbake pengene du skylder kreditorene. Dersom du kvalifiserer for en gjeldsordning, vil du måtte betale ned så mye du greier på kravene i en periode på fem år.
Etter at gjeldsordningen er ferdig, vil du som regel være gjeldfri. Husk imidlertid at dette ikke omfatter gjeld som har sikkerhet i boligen.
Det som eventuelt gjenstår av gjelden din etter at gjeldsordningen er ferdig, vil kunne slettes – enten helt eller delvis, ifølge Norges Domstoler.
Hva er en gjeldsordning?
En gjeldsordning er en avtale mellom deg som skyldner og partene du skylder penger. Som regel er en gjeldsordning først aktuelt når du selv har forsøkt å inngå en avtale med kreditorene dine uten hell.
Gjeldsordningen kan være frivillig, altså at du på eget initiativ søker om å få en nedbetalingsplan for gjeld hos namsmannen. Den kan imidlertid også være tvungen, noe som innebærer at retten bestemmer at du skal ha en gjeldsordning.
Formålet med gjeldsordningen er uansett det samme, nemlig at du skal gjenoppta kontrollen over økonomien din. Gjeld namsmannen sletter gjennom en gjeldsordning, kan bidra til at du endelig blir kvitt den dyre gjelden du har slitt med å betjene.
Hvordan fungerer en gjeldsordning?
Når du får hjelp til å få orden på gjeld hos namsmannen gjennom en gjeldsordning, vil du få et budsjett å forholde deg til. Namsmannen lager dette budsjettet og tar utgangspunkt i forskrift om livsoppholdssatser.
Det settes med andre ord til side penger til nødvendige bo- og levekostnader. Det som eventuelt er til overs av lønnen eller trygden din, vil gå direkte til kreditorene du skylder penger.
Når du får en gjeldsordning vil dette bli registrert i Løsøreregisteret. Dette kan sammenlignes med en betalingsanmerkning, og vil kunne påvirke dine muligheter for å ta opp lån eller tegne abonnementer så lenge gjeldsordningen varer.
Når du skal bli kvitt lån med gjeld hos namsmannen gjennom en gjeldsordning, er du pliktig til å betale eventuelle overskuddspenger til kreditorene. Vinner du for eksempel i Lotto eller arver penger, må du bruke disse til å betale ned på gjelden.
Må jeg selge hus, bil og andre verdisaker?
Gjeld namsmannen skal hjelpe deg med å bli kvitt, kan kreve at du gjør noen ofringer.
Du bør være forberedt på at salg av bil, hytte, bolig eller andre formuesgjenstander blir nødvendig.
Hvor lenge kan en gjeldsordning vare?
En gjeldsordning kan vare i fem år. I denne perioden vil du etter beste evne betale ned på lån med gjeld hos namsmannen.
Husk at når du først har hatt en gjeldsordning, er det som regel ikke mulig å få dette flere ganger. Benytt derfor muligheten til å endelig få orden i økonomien.
Hvert år sender du inn opplysninger til kreditorene om hvor mye du har hatt i inntekt. Dette gjøres for at kreditorene skal kunne ha kontroll på at du faktisk betaler det du skal.
Kan jeg endre beløpet som går til gjeld hos namsmannen?
Når du har en gjeldsordning er du pliktig til å følge budsjettet du har fått av namsmannen. Pengene du har til overs skal alltid gå til kreditorene. Skulle det imidlertid dukke opp uforutsette og nødvendige utgifter, kan du kontakte namsmannen.
Namsmannen kan da hjelpe med å foreta endringer i budsjettet dersom det finnes grunnlag for dette.