Kan namsmannen slette gjeld

Kan namsmannen slette gjeld?

Kan namsmannen slette gjeld, slik at du blir kvitt de utestående kravene en gang for alle? Hovedregelen er at du må betale tilbake pengene du skylder, men i noen tilfeller er det mulig å få slettet eller redusert noe av gjelden.

Sjekk dine muligheter for å slette gjelden

En tjeneste fra Zen Finans
  • Med et stort nettverk av banker i Norge, finner vår samarbeidspartner Zen Finans den beste løsningen for deg
  • Send inn skjemaet nedenfor, og du blir kontaktet innen kort tid (normalt innen 5-10 minutter)
[MIGRATION] Skjema 1
Velg lånetype

Samle gjeld i boliglånet, bli kvitt betalingsanmerkninger/inkasso eller stoppe tvangssalg/lønnstrekk? Velg omstartslån. 

Jeg ønsker

(du spesifiserer nøyaktig lånebeløp på neste steg). 

Jeg ønsker heller å fylle ut en lånesøknad med en gang.

Innhold

Slik fungerer sletting av gjeld hos namsmannen

Dersom du sliter med å betjene gjeld, kan du søke om en såkalt gjeldsordning gjennom namsmannen. Først må du imidlertid ha prøvd å betjene gjelden din på egen hånd. 

Namsmannen vil da vurdere søknaden din, og kan avgjøre hvorvidt du er ute av stand til å betale tilbake pengene du skylder kreditorene. Dersom du kvalifiserer for en gjeldsordning, vil du måtte betale ned så mye du greier på kravene i en periode på fem år.

Etter at gjeldsordningen er ferdig, vil du som regel være gjeldfri. Husk imidlertid at dette ikke omfatter gjeld som har sikkerhet i boligen. 

Det som eventuelt gjenstår av gjelden din etter at gjeldsordningen er ferdig, vil kunne slettes – enten helt eller delvis, ifølge Norges Domstoler

Hva er en gjeldsordning?

En gjeldsordning er en avtale mellom deg som skyldner og partene du skylder penger. Som regel er en gjeldsordning først aktuelt når du selv har forsøkt å inngå en avtale med kreditorene dine uten hell.

Gjeldsordningen kan være frivillig, altså at du på eget initiativ søker om å få en nedbetalingsplan for gjeld hos namsmannen. Den kan imidlertid også være tvungen, noe som innebærer at retten bestemmer at du skal ha en gjeldsordning.

Formålet med gjeldsordningen er uansett det samme, nemlig at du skal gjenoppta kontrollen over økonomien din. Gjeld namsmannen sletter gjennom en gjeldsordning, kan bidra til at du endelig blir kvitt den dyre gjelden du har slitt med å betjene.

Hvordan fungerer en gjeldsordning?

Når du får hjelp til å få orden på gjeld hos namsmannen gjennom en gjeldsordning, vil du få et budsjett å forholde deg til. Namsmannen lager dette budsjettet og tar utgangspunkt i forskrift om livsoppholdssatser.

Det settes med andre ord til side penger til nødvendige bo- og levekostnader. Det som eventuelt er til overs av lønnen eller trygden din, vil gå direkte til kreditorene du skylder penger.

Når du får en gjeldsordning vil dette bli registrert i Løsøreregisteret. Dette kan sammenlignes med en betalingsanmerkning, og vil kunne påvirke dine muligheter for å ta opp lån eller tegne abonnementer så lenge gjeldsordningen varer.

Når du skal bli kvitt lån med gjeld hos namsmannen gjennom en gjeldsordning, er du pliktig til å betale eventuelle overskuddspenger til kreditorene. Vinner du for eksempel i Lotto eller arver penger, må du bruke disse til å betale ned på gjelden.

Må jeg selge hus, bil og andre verdisaker?

Gjeld namsmannen skal hjelpe deg med å bli kvitt, kan kreve at du gjør noen ofringer. 

Du bør være forberedt på at salg av bil, hytte, bolig eller andre formuesgjenstander blir nødvendig.

Hvor lenge kan en gjeldsordning vare?

En gjeldsordning kan vare i fem år. I denne perioden vil du etter beste evne betale ned på lån med gjeld hos namsmannen.

Husk at når du først har hatt en gjeldsordning, er det som regel ikke mulig å få dette flere ganger. Benytt derfor muligheten til å endelig få orden i økonomien.

Hvert år sender du inn opplysninger til kreditorene om hvor mye du har hatt i inntekt. Dette gjøres for at kreditorene skal kunne ha kontroll på at du faktisk betaler det du skal.

Kan jeg endre beløpet som går til gjeld hos namsmannen?

Når du har en gjeldsordning er du pliktig til å følge budsjettet du har fått av namsmannen. Pengene du har til overs skal alltid gå til kreditorene. Skulle det imidlertid dukke opp uforutsette og nødvendige utgifter, kan du kontakte namsmannen.

Namsmannen kan da hjelpe med å foreta endringer i budsjettet dersom det finnes grunnlag for dette. 

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).