Låne med sikkerhet

Lån med sikkerhet

Boliglån, hyttelån og billån er eksempler på lån med sikkerhet. Visste du at du også kan ta opp andre typer lån med sikkerhet i egne eiendeler? Denne artikkelen gir deg en innføring i hva lån med sikkerhet er og hvilke muligheter det gir.

Innhold

Hva er lån med sikkerhet?

Et lån med sikkerhet er tatt opp med pant i en fast eiendel, som bolig, hytte eller bil.

Om du ikke klarer å tilbakebetale lånet, vil banken kunne kreve at eiendelen som er stilt som sikkerhet blir solgt. Et lån med sikkerhet innebærer dermed mindre risiko for banken. Dette gjenspeiles i gode lånebetingelser, som lave renter.

Sammenlignet med lån uten sikkerhet kjennetegnes lån med sikkerhet av:

Forskjellige lån med sikkerhet

De vanligste typene lån med sikkerhet er:

Her er selve eiendelen lånet er tatt opp for å finansiere satt som sikkerhet. Boligen fungerer som sikkerhet for boliglånet, mens bilen fungerer som sikkerhet for billånet.

Vi skal også se at det er mulig å ta opp andre lån, som et større forbrukslån, med sikkerhet i egne eiendeler. Alternativt kan eksisterende smålån og gjeld samles i for eksempel boliglånet gjennom refinansiering.

Lån med sikkerhet i bolig

Boliglånet er den vanligste formen for lån med sikkerhet.

Boliglånet kjennetegnes av:

Boligkjøp

Når en tar opp lån i forbindelse med boligkjøp, tas det alltid pant i selve boligen. Om du ikke klarer å tilbakebetale boliglånet kan altså boligen bli krevd solgt.

Andre lån og refinansiering med sikkerhet i bolig

Lån med sikkerhet i bolig kan brukes til mer enn bare boligkjøp. Ved å stille boligen som pant, kan du for eksempel:

Å ta opp andre lån med sikkerhet i boligen, kan gi deg bedre lånebetingelser. Dette fordi banken risikerer mindre når boligen stilles som sikkerhet for lånet.  

Det kan også være lønnsomt å bake lån uten sikkerhet og med høy rente, som forbrukslån og kredittkortlån, inn i boliglånet. Renteforskjellene gjør at også lån med sikkerhet, som billånet, kan være gunstig å refinansiere inn i boliglånet.

Lån med sikkerhet i hytte

For å finansiere hyttekjøpet kan du ta opp et hyttelån – et lån med pant i hytta.

Lån med sikkerhet i hytte ligner på lån med sikkerhet i bolig, med enkelte forskjeller:

Hytta kan også stilles som sikkerhet for andre lån eller for å refinansiere andre smålån og gjeld. Det er likevel vanligst at primærboligen stilles som sikkerhet.

Klar for å finne ditt lån?

Vi hjelper deg skaffe tilbud om lån fra flere banker

Lånfordeg.no setter deg i kontakt med aktuelle banker slik at du enkelt mottar tilbud om lån eller refinansiering tilpasset dine behov. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

Lån med sikkerhet i bil

Om du skal kjøpe bil, ny eller brukt, kan du ta opp billån. Ved billån stilles selve bilen som sikkerhet for lånet.

Dette kjennetegner billånet:

Du kan normalt sett ikke låne penger til andre formål enn bilkjøp med pant i bilen. Grunnen er at bilens verdi vil tape seg over tid – til forskjell fra eiendom. En bil blir derfor ikke ansett som en god sikkerhet for andre lån.

Er det mulig å få lån med tilleggssikkerhet?

Ja, tilleggssikkerhet kan gi banken den ekstra sikkerheten som trengs for å innvilge et lån. 

Ønsker du å ta opp et forbrukslån, men tjener for lite til å vurderes som kredittverdig av banken? Kanskje planlegger du å kjøpe bolig, men har for lite i egenkapital. Er du uheldig har du en betalingsanmerkning som stikker kjepper i hjulene og gjør det vanskelig å få innvilget lån.

Om en person som eier bolig eller hytte er villig til å stille som kausjonist, er det allikevel mulig å få lån.

Lån med sikkerhet i foreldrenes bolig

Ved å stille egen bolig som sikkerhet kan foreldre hjelpe barna å få innvilget lån og/eller sikre bedre lånebetingelser. Med foreldre som kausjonister gjøres  boligdrømmen oppnåelig for flere unge. 

 

Betalingsanmerkning – mulig å få lån med sikkerhet?

Pågående inkassosaker og betalingsanmerkninger kan gjøre det vanskelig å få innvilget lån – enten det er forbrukslån, kjøp med nedbetaling eller billån. Ved å stille bolig eller annen eiendom som sikkerhet for lånet, stiller du imidlertid langt sterkere.

Har du egen bolig, kan denne stilles som sikkerhet for det nye lånet. Eventuelt kan en kausjonist hjelpe deg ved å sikre lånet med pant i egen eiendom.

Hvordan søke lån med sikkerhet?

Tjenesten vår gjør det enkelt å motta tilbud på ulike lån med sikkerhet. Sånn kan du sammenligne renter og andre lånebetingelser på jakt etter det beste alternativet.

Når du fyller ut skjemaet, kan du velge mellom boliglån, billån og refinansiering. Basert på lånetypen og utfylt informasjon vil du settes i kontakt med aktuelle banker og motta opptil 3 uforpliktende tilbud på lån – tilpasset ditt behov. 

Ingvild Aagre

Ingvild Aagre

Ingvild Aagre er vår nettredaktør og har spisskompetanse innen lån og privatøkonomi. Ingvild skriver artiklene på lånfordeg.no og samarbeider tett med fageksperter for å sikre at innholdet til enhver tid er oppdatert og informativt.