Lån til hytte og annen fritidsbolig

Lån til hytte og annen fritidsbolig

Uansett om du drømmer om ei hytte på høyfjellet, et minihus i en summende kolonihage eller en ferieleilighet ved sjøen – et hyttelån kan hjelpe deg å realisere drømmen.

Innhold

Hva er hyttelån?

Et hyttelån er et lån som er øremerket kjøp av hytte eller annen fritidsbolig.

Lånet tas opp med pant i selve fritidsboligen. Det gir banken en ekstra sikkerhet om du ikke skulle klare å tilbakebetale lånet som avtalt.

Hyttelånet kjennetegnes av:

Hva er forskjellen på boliglån og hyttelån?

Hyttelån og boliglån ligner på hverandre ved at selve eiendommen stilles som sikkerhet for lånet. Dette bidrar til en relativt lav rentesats

Hyttelån skiller seg likevel fra boliglån gjennom:

Det er to hovedgrunner til at hyttelån har noe høyere rente enn boliglån. For det første er fritidsboliger som oftest vanskeligere å få solgt enn boliger. For det andre er det ikke forventet at fritidsboliger vil øke like mye i verdi. Samlet betyr dette større risiko for banken, som derfor skrur renta opp noen hakk.

De fleste banker krever at man stiller med minst 25% i egenkapital for å få hyttelån, som betyr at man kan låne maksimalt 75% av fritidsboligens verdi. For en hytte på 2 millioner må man dermed ha en egenkapital på minst 500 000 kroner.

Kravet om egenandel kan imidlertid variere fra mellom 15% og opp til 40% av hytta verdi. Ved boligkjøp er derimot kravet til egenandelen aldri høyere enn 15%.

Klar for å finne ditt lån?

Vi hjelper deg skaffe tilbud om lån fra flere banker

Lånfordeg.no setter deg i kontakt med aktuelle banker slik at du enkelt mottar tilbud om lån eller refinansiering tilpasset dine behov. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

Kan man kjøpe hytte gjennom boliglånet?

Eier du bolig, kan du vurdere å finansiere hyttedrømmen ved å øke boliglånet i stedet for å ta opp et eget hyttelån. Lavere rente gjør at dette som regel vil lønne seg.

Forutsetningen er at du har nok ledig sikkerhet i huset til å kjøpe fritidsboligen. 

Hvis boligens verdi for eksempel er på 4 millioner og du har et gjenstående boliglån på 2 millioner, kan du låne opp til 1,4 millioner ekstra (600 000 kroner tilsvarer kravet om 15% egenkapital av boligens verdi). 

Hvem kan få hyttelån?

Om du drømmer om å kjøpe hytte, bør du spørre deg selv følgende:

1. Har jeg nok egenkapital?

For en hytte på 2 millioner kroner, må betale mellom 300 000 og 800 000 kroner i egenkapital, avhengig av tilbudet du får fra banken.

 

2. Hvor høy er den totale gjelden min?

I henhold til Boliglånsforskriften kan ikke samlet gjeld være på mer enn fem ganger årlig inntekt. Dette inkluderer alle typer lån, som studielån, forbrukslån og boliglån.

Har du en årlig inntekt på 450 000, kan du altså maksimalt ha en gjeld på 2 250 000 kroner. Om du allerede har lån til 2 millioner, kan du derfor maksimalt ta opp 250 000 kroner i hyttelån. 

Hvor mye kan man få i lån til hytte og fritidsbolig?

Det er i utgangspunktet ingen grense for hvor stort hyttelån du kan få.

Forutsetningen er at du kan betale en egenkapital på mellom 15% og 40% av fritidsboligens verdi, avhengig av tilbudet du får fra banken. Dersom du allerede har mye gjeld, kan det også begrense hvor mye du kan låne, på grunn av regelen om gjeld på maksimalt fem ganger inntekt.

For å få vite nøyaktig hvor mye du kan få i hyttelån, bør du innhente tilbud fra en eller flere banker.

Hvordan få lån til hytte og fritidsbolig?

Ved å innhente flere lånetilbud, kan du sammenligne betingelsene og velge det beste tilbudet. Dette er ekstra viktig når du søker hyttelån, da det kan være store nokså forskjeller mellom betingelsene ulike banker stiller.

Vår tjeneste gjør det enkelt å sammenligne hyttelån. Fyll ut skjemaet vårt her for å motta tilbud fra flere långivere.

Ingvild Aagre

Ingvild Aagre

Ingvild Aagre er vår nettredaktør og har spisskompetanse innen lån og privatøkonomi. Ingvild skriver artiklene på lånfordeg.no og samarbeider tett med fageksperter for å sikre at innholdet til enhver tid er oppdatert og informativt.