Hyttelån

Hyttelån

Dersom du ønsker å kjøpe drømmehytta har du kanskje behov for et hyttelån. Vi forklarer deg alt du trenger å vite om lån med sikkerhet i hytte, og lar deg søke om hyttelån hos flere banker samtidig for å sikre det beste lånet.

Innhold

Hva er et hyttelån?

Et hyttelån er et lån med sikkerhet som brukes på å finansiere et hyttekjøp. Det er et lån med sikkerhet i hytte, på samme måte som et boliglån er et lån med sikkerhet i bolig. Siden lånet gir banken en sikkerhetsgaranti, kan du ofte få veldig gunstige lånebetingelser.

Selv om hyttelån generelt sett har langt lavere renter enn usikrede lån, er det viktig å sammenligne lånevilkårene de ulike bankene kan tilby. Du kan nemlig spare mye penger ved å velge riktig lån.

Søk om lån til hytte og få flere lånetilbud

Gjennom den kostnadsfrie tjenesten vår kan du enkelt fylle ut en søknad som deretter sendes til flere banker. Bankene som kan tilby deg hyttelån vil deretter sende deg ev. lånetilbud, og du kan dermed sette de ulike tilbudene opp mot hverandre. Slik går du frem:

 1. Fyll ut skjema
 2. Motta ev. tilbud om hyttelån fra flere banker
 3. Sammenlign tilbudene
 4. Bestem deg får hvilket lån du ønsker 


Tilbudene du mottar er helt uforpliktende. Ønsker du ikke å takke ja til noen av tilbudene, så trenger du heller ikke det. Tjenesten vår er laget for å gi deg oversikten du trenger når du skal søke om lån.

Kriterier for å få lån med sikkerhet i hytte

For å få hyttelån må du oppfylle visse kriterier – både med tanke på betjeningsevne, alder og økonomisk situasjon. Banken vil derfor ta en kredittsjekk av deg, der det blant annet tas hensyn til følgende:

 • Du må være minst 18–25 år
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Du har fast inntekt (og høy nok inntekt til å betjene et lån)
 • Du er bostedsregistrert i Norge
 • Samlet gjeld overstiger ikke fem ganger brutto årsinntekt


Basert på kriteriene som er nevnt ovenfor vil banken gi deg en score, også kjent som kredittscore. Høy kredittscore er synonymt med god betjeningsevne. 

Hvor mye kan man få i hyttelån?

Din kredittscore og økonomiske situasjon er med på å bestemme hvor mye du kan få i hyttelån. Merk deg at du som regel uansett ikke kan låne mer enn 80 % av hyttas markedsverdi, hvis du har et lån med sikkerhet i hytte.

Velger du å heller ta sikkerhet i den faste helårsboligen din, kan du potensielt låne inntil 85 % av hyttas verdi. En hytte kan koste alt fra noen hundre tusener til flere millioner kroner, og du kan låne beløpet som trengs om du har god nok betjeningsevne.

Tar du opp hyttelån med sikkerhet i helårsboligen, vil verdien på din faste bolig kunne være med å bestemme hvor mye du kan få i hyttelån. 

Hvordan velge riktig hyttelån?

For å sikre deg et mest mulig gunstig hyttelån, er det blant annet viktig å se nærmere på effektiv rente og andre lånevilkår. Når du søker om hyttelån hos flere banker, kan du potensielt motta mange ulike lånetilbud. Disse bør sammenlignes før du bestemmer deg.

Lånetilbud har en nominell rente og en effektiv rente. Førstnevnte er renten på selve lånet, mens effektiv rente også inkluderer eventuelle terminavgifter og gebyrer. Derfor er det smart å velge lånet med lavest mulig effektiv rente.

Tenk også over hvorvidt du skal binde renten eller ha flytende rente. Binder du renten må den låses på en litt høyere rente enn dagens rente. Til gjengjeld slipper du å bekymre deg for eventuelle renteøkninger fremover. 

Ifølge mange eksperter lønner det seg historisk sett å velge flytende rente på hyttelån. Da følger renten styringsrenten, og kan variere noe fra måned til måned. Ellers er nedbetalingstid viktig å ta hensyn til. Pass på at du kan håndtere de månedlige utgiftene.

 • Hvor høy er den effektiv rentesatsen?
 • Flytende eller fast rente?
 • Hvor lang nedbetalingstid ønsker du?

Hvor lav rente bør hyttelån ha?

Når du skal ta opp et hyttelån er det viktig å velge et lån med lavest mulig effektiv rente, gjerne på ca. 2,00 % eller lavere. 

Rentesatsen har de siste årene vært på et historisk lavt nivå, både for bolig- og hyttelån. Rentene styres i stor grad av sentralbankens styringsrente, og kan derfor variere noe fra tid til annen. Renten du får på lånet i dag, kan være høyere eller lavere om noen måneder.

Er det noen forskjell på hyttelån og boliglån?

I prinsippet er det få forskjeller mellom hyttelån og boliglån. Både hytter og helårsboliger er eiendom, og banken kan gi lån med pant i eiendommen. Bankene ser som regel på de samme faktorene når de behandler søknader om hyttelån, som ved søknader om boliglån.

Både hyttelån og boliglån er lån som kan ha lang nedbetalingstid – ofte på inntil 30 år. Begge låneformer krever også at du stiller med en viss egenandel. Du må som regel ha 15–20 % av hyttas verdi i egenkapital for å kunne ta opp et hyttelån.

Hos noen banker tar man opp boliglån når man skal kjøpe hytte. Forskjellen på lånene ligger altså først og fremst i navnet, og hva lånet brukes på.

Søk om lån til hytte

Gjennom tjenesten vår kan du søke om lån til hytte på 1-2-3. Du trenger bare å fylle ut ett skjema, og vi vil deretter sende dette til en rekke aktuelle långivere. Innen kort tid vil du motta lånetilbud fra de ulike bankene, og du kan da sammenligne disse.

Et hyttelån kan hjelpe deg med å realisere kjøpet av drømmehytta. Du kan låne opptil 80–85 % av hyttas markedsverdi, enten med sikkerhet i hytta eller den faste boligen din.

Søk om lån til hytte i dag.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).