Kredittlån

Kredittlån

Et kredittlån gir deg fleksibilitet og større økonomisk frihet, siden du kan bruke av lånet når behovet melder seg. Her finner du alt du trenger å vite om kredittlån, og mulighet for å søke hos flere banker samtidig.

Innhold

Hva er kredittlån?

En enkel kredittlån definisjon er som følger: Et kredittlån innebærer at man får innvilget en spesifikk kredittramme. Du kan deretter bruke så mye eller lite du ønsker av denne lånerammen. Lånet er uten sikkerhet, og kan derfor ha forholdsvis høy rente.

Kredittlån uten sikkerhet innebærer kort fortalt at banken ikke har pant i låntaker sine eiendeler. Banken har med andre ord mindre garanti og sikkerhet, enn for eksempel ved lån med pant i bolig. 

Låntaker får ofte et kredittkort tilknyttet kredittlånet, og kan trekke dette i butikker eller bruke det til netthandel. Kortet kan også gi deg tilgang på gode rabatter, forsikringer og lignende.

Kredittlån kan også fås i form av en handlekonto eller et rammelån. Det trenger ikke nødvendigvis å være et kort tilknyttet kredittkontoen.

Hva er forskjellen på kredittlån og forbrukslån?

Kredittlån og forbrukslån er begge lån uten sikkerhet, men det er samtidig visse forskjeller mellom de to. Den kanskje største forskjellen er at kredittlån ikke har en fastsatt nedbetalingsplan. Forbrukslån betales derimot ned med faste beløp, stort sett.

Et forbrukslån blir også betalt ut i sin helhet idet du får lånet innvilget. Et kredittlån gir deg en tilgjengelig låneramme, og rentene løper ikke så lenge du ikke bruker av kreditten. Bruker du av kredittlånet betaler du bare renter på beløpet du lånte – ikke hele kredittrammen.

Når du har et forbrukslån betaler du renter for lånebeløpet fra det øyeblikk du mottar lånet.

 • Ulik nedbetaling
 • Ulik utbetaling
 • Ulik betaling av renter

Hva er markedets beste kredittlån?

Er et kredittlån best i test vil det som regel ha relativt lav rente, gunstige fordeler og mulighet for rentefri nedbetaling en viss periode. Er du på jakt etter markedets billigste kredittlån, er det spesielt viktig å se på effektiv rente.

Effektiv rente tar utgangspunkt i både nominell rente (altså renten som løper på selve lånebeløpet) og andre gebyrer. 

Det er også lurt å finne et kredittlån som kan gi deg fordeler. Noen kredittkort gir deg for eksempel rabatt på bensin, mens andre gir deg forsikring inkludert i prisen. I mange tilfeller vil reiseforsikring være inkludert om minst 40 % av reisekostnadene dekkes med kredittlån. 

Fordeler og ulemper ved kredittlån

Det finnes mange fordeler ved å ha et kredittlån tilgjengelig. Samtidig er det ikke sikkert at denne låneformen passer like godt for alle.

Her er de største fordelene og ulempene ved kredittlån:

Fordeler:

 • Fleksibelt – man kan bruke av kredittrammen når som helst 
 • Pengene kan brukes på det man selv ønsker
 • Man trenger ikke å stille med sikkerhet i bolig
 • Rabatter og andre fordeler kan være inkludert

 

Ulemper:

 • Forholdsvis høy rente
 • Sårbare grupper kan slite med å betale pengene tilbake om kredittlån brukes over evne

Kriterier for få kredittlån

For å kunne søke om (og få innvilget) kredittlån, er det flere kriterier som må oppfylles. Bankene er nødt til å kontrollere at man kan betjene et eventuelt kredittlån, og tar derfor en kredittsjekk av alle potensielle låntakere. Disse faktorene må som regel innfris:

 • Du er over 18 år
 • Du har folkeregistrert norsk adresse 
 • Du er uten betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker
 • Du har stabil og høy nok inntekt
 • Du har ikke mer enn 5 x inntekt i eksisterende gjeld


Dersom du oppfyller kravene som er nevnt over, vil du mest sannsynlig kunne få et kredittlån. Din kredittscore kan påvirkes negativt dersom du har lav lønn, ustabil inntekt, er ung eller har betalingsanmerkninger. Dette kan medføre avslag på søknad om kredittlån.

Kan man få kredittlån på dagen?

Dersom du har et kredittlån med en allerede innvilget kredittramme, kan du uten problemer få et kredittlån på dagen. Kredittlånet har en viss kredittramme, og du kan låne penger fra kredittkontoen innenfor de gitte grensene. 

Mangler man kredittramme fra før kan man prøve å søke etter et kredittlån på dagen. Mange banker kan gi svar på lånesøknaden relativt rask. Dette skyldes at prosessen med kredittsjekk er automatisk hos de fleste moderne banker. 

Hva kan kredittlån brukes til?

Kredittlån er lån uten sikkerhet som gir deg stor frihet, og du kan bruke pengene fra kredittkontoen akkurat slik du selv ønsker. Mange finner nytte i et kredittlån når uforutsette utgifter dukker opp – som for eksempel reparasjonsutgifter på bilen.

Et kredittlån kan også være gunstig å bruke på ferie, siden man kan få reiseforsikring inkludert. Ellers er det veldig populært å bruke kredittlån til alt fra oppussing og bryllup, til forbruksvarer som mat og klær.

Hva gjør du om du får avslag på søknad om kredittlån?

Får du avslag på søknaden om kredittlån kan dette skyldes at du fikk for lav kredittscore under kredittsjekken. Ved avslag kan du prøve å kontakte banken for å få vite hva avslaget skyldes. Har du for eksempel fylt inn feil lønn eller gjeld i skjemaet? Det kan gi avslag.

Husk likevel på at banken ofte tar en helhetsvurdering, og at de ikke nødvendigvis vil oppgi eksakt grunn til at du fikk avslag på kredittlån. Det kan også hende at banken ikke lar deg søke på nytt med det første. I så fall kan du prøve å søke hos en annen bank.

For å øke sjansen for å få kredittlån i utgangspunktet, kan det lønne seg å ikke søke om en altfor høy kredittramme. Sjansen er større for at du får innvilget en søknad om kredittlån på 10 000 kroner enn på 50 000 kroner.

Søk gjerne hos flere banker samtidig gjennom tjenesten vår. Da får du oversikt over hvilke muligheter som finnes. Selv om en bank gir deg avslag, kan en annen innvilge kredittlån.

 • Kontakt banken/kortutstederen
 • Sørg for at søknadsskjemaet fylles ut med korrekt informasjon
 • Søk etter en lavere kredittramme
 • Søk hos flere banker for å få oversikt over mulighetene dine

Søk om kredittlån her

Dersom du ønsker å søke om kredittlån uten sikkerhet i form av et kredittkort, kan du gjøre dette via vår store kredittkortoversikt. Søk enkelt om kredittkortene du ønsker med rammen du ønsker, og så er det bare å vente på at kortutstederne behandler søknaden. 

Gå gjerne for et kredittlån med lav effektiv rente og gode kundefordeler. Har du god nok kredittscore er sjansen stor for at du kan få innvilget kredittlån på dagen.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).