Lån med betalingsanmerkning

Lån med betalingsanmerkning

Det er mulig å få lån selv om man har betalingsanmerkning. Det er dog ikke alle banker som tilbyr dette. Vi forklarer deg hvordan du kan få lån med anmerkning, og gjør det enkelt for deg å søke hos banker som gir lån med betalingsanmerkning.

Få hjelp til lån med betalingsanmerkning

En tjeneste fra Zen Finans
 • Med et stort nettverk av banker i Norge, finner vår samarbeidspartner Zen Finans den beste løsningen for deg
 • Send inn skjemaet nedenfor, og du blir kontaktet innen kort tid (normalt innen 5-10 minutter i hverdager)
[MIGRATION] Skjema 1
Velg lånetype

Samle gjeld i boliglånet, bli kvitt betalingsanmerkninger/inkasso eller stoppe tvangssalg/lønnstrekk? Velg omstartslån. 

Jeg ønsker

(du spesifiserer nøyaktig lånebeløp på neste steg). 

Jeg ønsker heller å fylle ut en lånesøknad med en gang.

Innhold

Kan man få lån med betalingsanmerkning?

Det er mulig å få lån med betalingsanmerkning, men ikke i alle tilfeller. Som regel er du nødt til å ta opp et lån med sikkerhet i egen bolig for å få innvilget lån eller søke med en medsøker/kausjonist. 

Hva er lån med betalingsanmerkning?

Et lån med betalingsanmerkning er et banklån som gis til personer med én eller flere betalingsanmerkninger. Det er da snakk om lån med sikkerhet, noe som omfatter for eksempel omstartslån. Du stiller da med sikkerhet i eiendom.

Lån med betalingsanmerkning tilbys ikke nødvendigvis av alle banker.

Har du ikke fått betalingsanmerkning enda men kun inkassovarsel? Da bør du lese vår artikkel om lån med inkasso.

Hva skal til for å få lån med betalingsanmerkning?

Her er en oversikt over krav som stilles for å få lån med betalingsanmerkning:

 • Høy nok alder (minimum 18–25 år)
 • Evne til å betjene gjelden
 • Mulighet til å stille med sikkerhet i eiendom (må ikke være din egen bolig)
 • Norsk adresse de siste tre år
 • Samlet gjeld kan normalt ikke overstige 5 x inntekt


Det er ulike faktorer som er nødt til å innfris for at banken skal gå med på å gi deg lån med betalingsanmerkning. Du må blant annet være gammel nok til å ta opp lån, og her er det verdt å huske at ulike banker kan ha ulike aldersgrenser.

Mens aldersgrensen for lån er 18 år i noen banker, er den på 21, 23 eller 25 år i enkelte andre banker. Du må altså ha nådd myndighetsalder som et minimum.  

Generelt sett må du få en tilstrekkelig kredittscore under bankens kredittsjekk når du søker lån. I den forbindelse sjekkes alt fra inntekt og alder til formue og betalingsanmerkninger. Har du betalingsanmerkninger går dette negativt utover kredittscoren din.

Med lav kredittscore grunnet betalingsanmerkninger, vil banken se på deg som en usikker betaler. Banken mener med andre ord at det er en sjanse for at man ikke betaler tilbake pengene man låner. Derfor stilles det også krav om sikkerhet.

Få hjelp til lån med betalingsanmerkning

En tjeneste fra Zen Finans

Med et stort nettverk av banker i Norge, finner vår samarbeidspartner Zen Finans den beste løsningen for deg.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).

Hvordan få lån med betalingsanmerkning raskest mulig?

Hvis du trenger lån med betalingsanmerkning, har du sannsynligvis en faktura som haster å betale. Jo lengre du venter med å betale, jo flere gebyrer og salærer legges til. Ved å betale ned regningen fort kan du bli kvitt kravet og betalingsanmerkningen for godt.

Her er noen tips til deg som ønsker å få lån med betalingsanmerkning raskest mulig:

 • Søk om lån med anmerkning hos flere banker gjennom tjenesten vår
 • Søk tidlig på dagen – helst før klokken 12:00
 • Søk om hverdagene når bankene holder åpent (de fleste er stengt om helgene)
 • Ha aktuell tilleggsdokumentasjon klar i tilfelle banken etterspør dette
 • Pass på at du fyller ut informasjonen riktig, slik at du ikke trenger å ettersende mer informasjon

Kan jeg få et lån på dagen med betalingsanmerkning?

Det er mulig å få et lån på dagen med betalingsanmerkning, men det kommer an på situasjonen din. Ønsker du å låne penger samme dag for å bli kvitt betalingsanmerkningen, kan det være at banken kan utbetale beløpet samme dag.

Slik velger du riktig lån med betalingsanmerkning

Det å søke lån når du har betalingsanmerkning innebærer at du bør sammenligne lånetilbud fra flere aktører. Da blir det enklere å velge det beste lånet for deg og din økonomiske situasjon.

Når du skal ta opp lån med betalingsanmerkning, har du kanskje en presset økonomi i utgangspunktet. Det er da viktig at du ser nøye på eventuelle lånetilbud du mottar. Dette er viktig for å sikre at renten og andre lånekostnader er overkommelige.

Renter og øvrige lånekostnader er noe av det viktigste å sjekke ut. Renten kan betraktes som selve kostnaden for lånet, og den oppgis i en viss prosentandel av lånebeløpet. Lav rente er med andre ord det mest gunstige. 

Se på effektiv rentesats, siden den inkluderer gebyrer. Noen ser kun på nominell rente, men dette gir ikke et like reelt bilde av lånekostnadene. Nominell rentesats vil kun si noe om lånerenten, og ingenting om etableringsgebyrer eller andre kostnader.

 • Lav effektiv rente
 • Lave eller ingen etableringsgebyrer
 • Lave termingebyrer

Hvor mye kan du få i lån med betalingsanmerkning?

Foruten renter og nevnte kostnader, er det også relevant å se på hvor mye du kan låne. Hvis du planlegger å betale ned inkassogjeld eller lignende, er det en fordel om lånebeløpet dekker beløpet du skylder. Det samme gjelder ved refinansiering.

Hvis du mottar flere lånetilbud, er det greit å velge et lån som dekker utgiftene du har behov for. Pass likevel på at du ikke låner mer enn du trenger. Låner du mer enn du egentlig har behov for, kan du opparbeide deg unødvendig mye gjeld.

Får banken gode kundeomtaler?

Når du skal velge lån er det også viktig å finne en bank som får positive tilbakemeldinger av kundene. Det er en fordel om banken kan yte god kundestøtte dersom det skulle være behov for det. Det er tross alt viktig at du blir fornøyd med kundeforholdet.

Nå er det ikke slik at du kan få garantert lån med betalingsanmerkning, og det er derfor ikke sikkert du kan velge og vrake mellom banker. Men har du mulighet til å velge, bør du gå for en bank som får gode kundeomtaler. 

Hvor lang nedbetalingstid har lånet?

I tillegg til renter og gebyrer, er det også viktig å sjekke nedbetalingsplanen når du søker om lån med betalingsanmerkning. Dette er noe du kan finne informasjon om i lånepapirene som skal signeres. Hvilken dato skal hele lånet være nedbetalt innen?

Noen foretrekker at lån har lang nedbetalingstid. Dette kan nemlig gi deg en god del lavere terminbeløp, sammenlignet med kort nedbetalingstid. Husk samtidig på at du da må betale ned på renter og gebyrer i en lengre periode, noe som gjør lånet dyrere totalt sett.

Søker du om lån med betalingsanmerkning kan du også velge kort nedbetalingstid. Dette er noe de fleste økonomer vil anbefale, siden du sparer rentekostnader totalt sett. Lånet blir altså billigere, men du må til gjengjeld betale mer på lånet hver måned.

Lånealternativer for deg med betalingsanmerkning

Hvis du har behov for lån med betalingsanmerkning, finnes det begrenset med muligheter. Vi skal nå se nærmere på noen av alternativene.

Lån med sikkerhet

At lånet har sikkerhet betyr at banken tar pant i hus eller øvrig eiendom. På den måten vil banken din ha en ekstra trygghet med tanke på tilbakebetaling av lånet.

Om du av en eller annen grunn ikke skulle betale tilbake pengene, vil långiver ha rett til å selge boligen din. På den måten kan banken få pengene sine uansett om du betaler eller ikke.

Søk derfor på denne type lån når du har betalingsanmerkning. Da er sjansen større for at banken kan låne deg pengene du trenger.

Lån med anmerkninger uten sikkerhet

Mange lurer på om det er mulig å ta opp lån med anmerkninger uten sikkerhet, dersom de ikke eier egen bolig eller hytte. Dette er dessverre ikke noe som tilbys hos norske banker, med mindre du har kausjonist.

Et lån uten sikkerhet er generelt sett et lån hvor banken ikke pantsetter hus eller annen eiendom. Derfor vil långiver også være mer sårbar for at gjelden ikke betales tilbake. Det fører til høyere renter for deg som skal låne pengene.

Refinansiering

Ønsker du å kunne samle gjeld med betalingsanmerkning, kan det være hensiktsmessig med et refinansieringslån med sikkerhet, også kalt omstartslån.

Med mange kredittlån fra kredittkort eller forbrukslån kan man fort få dyre lånekostnader. Hvis du velger å refinansiere, betyr dette at du vil betale ned lånene med et nytt og billigere lån.

Hvis du skal samle gjeld med betalingsanmerkning, kan det være vanskelig å få et lån uten sikkerhet. Velger du å refinansiere med sikkerhet i bolig, øker sannsynligheten for at banken gir deg refinansieringslån. Her er noen av fordelene ved refinansiering:

 • Samle dyre lån i ett lån
 • Spar renteutgifter
 • Oppnå bedre oversikt over økonomien

Hvorfor kan man ha behov for lån med betalingsanmerkning?

Den vanligste grunnen til at man tar opp lån med anmerkning, er at inkassogjeld skal dekkes. Ved å betale ned kravet du har fått, kan du sørge for at betalingsanmerkningen slettes.

Det er også noen som ønsker lån med betalingsanmerkning fordi de vil refinansiere. Ved å refinansiere og samle gjeld med betalingsanmerkning, kan du få oversikten du trenger. Du kan samle flere dyre lån i ett, og dermed gjenoppta kontrollen over økonomien.

Tar man opp lån med betalingsanmerkning, er det som regel for å lette på en vanskelig økonomisk situasjon. Det er ikke nødvendigvis lurt å ta opp nye forbrukslån til lek og moro når man allerede sliter økonomisk.

Tilbys garantert lån med betalingsanmerkning?

Garantert lån med betalingsanmerkning er ikke vanlig å finne hos norske banker. Hvorvidt du kan få lån eller ikke, vil nemlig avhenge av mange ulike faktorer. Det er ingen selvfølge at du skal få lån uansett økonomisk situasjon.

Hvis du skulle ha mulighet til å ta opp lån med sikkerhet, øker imidlertid sjansen for at du kan få garantert lån med betalingsanmerkning. Dette forutsetter at du har ledig verdi i boligen og oppfyller eventuelle andre krav banken stiller.

Lån med kredittanmerkninger er vanskelig å få enten du i utgangspunktet er betalingsdyktig eller ikke.

Er det mulig å få forbrukslån med betalingsanmerkning?

Har du en betalingsanmerkning, er det ikke mulig å få forbrukslån. For å kunne ta opp forbrukslån, må du derfor først bli kvitt betalingsanmerkningen.

Betalingsanmerkningen blir borte umiddelbart etter du har tilbakebetalt pengene du skylder som ga deg anmerkningen, og du kan da søke om forbrukslån igjen. 

Grunnen til at du ikke kan få forbrukslån med anmerkning, er at risikoen vurderes som for stor for banken.

Det er nemlig slik at forbrukslån er et lån uten sikkerhet i bolig eller andre eiendeler. Det gjør det vanskelig for banken å kreve tilbake pengene om forbrukslånet ikke tilbakebetales som avtalt

Få hjelp til lån med betalingsanmerkning

En tjeneste fra Zen Finans

Med et stort nettverk av banker i Norge, finner vår samarbeidspartner Zen Finans den beste løsningen for deg.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).

Finnes det alternativer til tradisjonelle lån med betalingsanmerkning?

Det finnes alternativer til å få lån fra banken om du sliter med betalingsanmerkninger eller inkasso. Hvis du ikke har anledning til å stille med en egen bolig som sikkerhet, er det nemlig vanskelig å få lån med betalingsanmerkning.

Du vil samtidig få automatisk avslag på lånesøknader for lån uten sikkerhet, i de fleste tilfeller. Man trenger penger får ikke lån. Hvilke muligheter gjenstår?

Privat lån

Når banken ikke kan gi deg lån, kan det være aktuelt å vurdere mulighetene for et privat lån. Dette er altså et lån som tas opp privat, og ikke gjennom en finansiell institusjon. Eksempler på dette er lån som tas opp gjennom foreldre eller andre du kjenner.

Både privatlån og lån uten sikkerhet med betalingsanmerkninger innebærer at långiver ikke har sikkerhet. Det er derfor viktig å lage en nedbetalingsplan og følge denne. Husk at du skal betale pengene tilbake, selv om pengene lånes privat.

Mange synes det er nyttig å skrive en kontrakt når man låner penger privat. På den måten får långiver økt sikkerhet når det kommer til tilbakebetaling av beløpet.

Lån sammen med kausjonist

Får du avslag på lån med betalingsanmerkning? Dette skyldes gjerne at du ikke har mulighet til å stille med sikkerhet. Et alternativ kan da være å søke sammen med én eller flere andre. Da vil banken vurdere også medlånsøker(e) når kredittsjekk foretas.

Du kan også ha en kausjonist. Dette er en person som vil stå ansvarlig for å betjene gjelden din om du får problemer med å betale selv. Det er med andre ord snakk om et stort ansvar, og det er ingen selvfølge at noen kan stille som kausjonist for deg.

Har du imidlertid mulighet til å få en kausjonist, kan dette være en fin måte å løse situasjonen på.

Skaff deg ekstra inntekter

Er ikke lån med betalingsanmerkning en mulighet for deg i det hele tatt – hverken hos bank eller andre – gjelder det å se etter andre løsninger. Dersom du trenger penger kan du blant annet forhøre deg med arbeidsplassen om hvorvidt det er mulig å jobbet litt ekstra.

Husk at det også er mulig å kvitte seg med ting du ikke bruker eller trenger. Selg unna elektronikk, klær eller andre ting på nettsider for bruktsalg. På den måten kan du i mange tilfeller tjene noen tusenlapper. Dette kommer godt med når du trenger penger.

Ha en økonomisk buffer

Det å spare penger kan være gunstig siden du kan opparbeide deg en økonomisk buffer. På den måten kan du ha penger tilgjengelig når du må betale regninger som haster.

Har du behov for et lån med anmerkning? Da trenger du med stor sannsynlighet penger raskest mulig. Sånn sett er kanskje ikke sparing et alternativ. Men du kan allerede nå planlegge for fremtidige krisesituasjoner.

Hvis økonomien din tillater det, kan det lønne seg å sette av noen hundre eller tusen kroner hver måned. En økonomisk buffer kan være et billig og godt alternativ til lån når du har betalingsanmerkning.

Banker som gir lån med betalingsanmerkning

Det finnes flere banker som gir lån med betalingsanmerkning i Norge. For eksempel Kraft Bank, My Bank eller Bank 2. Målet med et lån med betalingsanmerkning er å hjelpe deg få kontroll på økonomien igjen.

Du kan ikke forvente garantert lån med betalingsanmerkning, siden bankene er avhengige av sikkerhet. Det er derfor mer sannsynlig at du får lån med betalingsanmerkning hvis du kan stille med sikkerhet i bolig. En kausjonist kan eventuelt stille med sikkerhet i sin bolig.

Søk hos banker som gir lån med betalingsanmerkning for å kartlegge mulighetene dine.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).