Lån med sikkerhet i bolig

Lån med sikkerhet i bolig

Dersom du eier din egen bolig, kan du potensielt ta opp lån med sikkerhet i bolig for å sikre en best mulig rente. Vi viser deg hvilke muligheter som finnes, og lar deg søke om lån med sikkerhet hos flere långivere samtidig.

Innhold

Hva er et lån med sikkerhet?

Et lån med sikkerhet kan defineres som et lån hvor banken får sikkerhet i låntakers faste eiendom. Banken har dermed en garanti for at pengene tilbakebetales dersom du ikke greier å betjene lånet, noe som vanligvis gir bedre lånebetingelser og lavere renter.

Et lån med sikkerhet i bolig er det mest vanlige eksempelet på sikrede lån. Banken har da pant i boligen din, og kan potensielt tvangsauksjonere boligen om du ikke betaler for deg. Det er imidlertid også mulig å få lån med sikkerhet i tomt eller fritidseiendom.

Hvordan få et lån med sikkerhet i bolig?

Gjennom tjenesten vår kan du søke om lån med sikkerhet i bolig via flere banker samtidig. Du trenger kun å legge inn noen grunnleggende opplysninger i et skjema, og deretter sendes skjemaet til samarbeidende banker som alle konkurrerer om å gi deg det beste lånetilbudet.

 1. Fyll ut nødvendig informasjon i skjemaet
 2. Vent
 3. Motta ev. tilbud om lån med sikkerhet i bolig fra flere banker
 4. Sammenlign og velg det beste og billigste lån


Eventuelle lånetilbud du mottar er uforpliktende. Det betyr at du ikke trenger å takke ja til noen av tilbudene om du ikke ønsker det. Tjenesten vår er for øvrig gratis, slik at alle skal kunne ta den i bruk.

Kriterier for å få lån med sikkerhet i bolig

Det er visse kriterier som må oppfylles for at du i det hele tatt skal kunne ta opp et lån med sikkerhet i bolig. Du må naturligvis først og fremst eie en bolig.

Du må i tillegg oppfylle bankens øvrige krav til låntakere. Gjennom en kredittsjekk vil banken kontrollere både alder, inntekt og eventuelle økonomiske anmerkninger. Her er en oversikt over kravene som stilles:

 • Du må være minst 18 år gammel (noen ganger eldre)
 • Du må ha høy nok inntekt
 • Du må eie din egen bolig
 • Du kan (normalt) ikke ha betalingsanmerkninger
 • Du kan ikke ha mer enn 5 x inntekten i samlet gjeld

Kan man få lån med sikkerhet i bolig med betalingsanmerkning?

I mange tilfeller vil man få avslag på en lånesøknad dersom man har betalingsanmerkninger, siden banken anser en for å være en usikker betaler. Samtidig er det noen banker som kan tilby lån med sikkerhet i bolig til deg med betalingsanmerkning.

Har man for eksempel mange dyre smålån med høye renter, kan disse ofte refinansieres med et lån med sikkerhet i bolig. Du tar da opp ett større lån som brukes til å betale ned de dyre lånene med. Banken har pant i boligen tilsvarende beløpet du har lånt.

Lån som dette kalles gjerne for et omstartslån, og kan bidra til at du får orden på økonomien igjen. 

Slik velger du et billig lån med sikkerhet

Hvis du får tilbud om lån med sikkerhet fra flere banker, gjelder det å velge det lånet som har de beste rentene og andre lånevilkår. Et billig lån med sikkerhet kan fås dersom lånet har lav effektiv rente. 

Lav effektiv rente tyder på at hverken lånerenten (nominell rente) eller gebyrer er for høye, siden begge disse inngår i rentesatsen. 

Hvor mye kan jeg låne med et lån med sikkerhet?

Verdien og belåningsgraden du har på boligen din vil være avgjørende faktorer for hvor mye du kan låne når du tar opp et lån med sikkerhet i bolig. Her til lands er det normalt mulig å ha maksimalt 85 % lån av boligens kjøpesum, og maksimalt 5 x inntekten din/deres i samlet gjeld. Dette bestemmer som regel hvor mye du kan låne.

De siste ti årene har boligverdiene steget kraftig. Kjøpte du bolig for noen år siden, er det derfor sannsynlig at verdien har økt. Da kan du potensielt låne mer på boligen. For å finne ut hvor mye du eventuelt kan «øke boliglånet» med, må du få en verdivurdering av en megler.

Fordeler ved lån med sikkerhet i bolig

Det finnes flere gode grunner til å ta opp et lån med sikkerhet i bolig om du skulle ha muligheten til dette.

Her er noen av de viktigste fordelene:

 • Lav rente: Lån med sikkerhet har som regel lavere rente enn usikrede lån
 • Lengre og mer fleksibel nedbetalingstid: Banken kan som regel tilby deg nedbetaling over mange år (avhengig av lånebeløp naturligvis)
 • Høyere lånesum: Lån med sikkerhet i bolig øker sannsynligheten for at banken gir deg det lånebeløpet du har behov for.
 • Mer oversiktlig økonomi: Dersom du tar opp et lån med sikkerhet i bolig for å refinansiere (betale ned andre, dyrere lån) kan du få bedre økonomisk oversikt.

Kan man ta opp lån med sikkerhet i foreldres bolig?

Både ja og nei. Eier du ikke din egen bolig, ønsker du kanskje at det kan være mulig å få et lån med sikkerhet i foreldres bolig (eller andre du kjenner). Dersom du har foreldre som ønsker å hjelpe deg, kan dette være en mulighet hos enkelte banker.

Andre banker stiller krav til at du selv eier boligen det stilles sikkerhet i. Det kan med andre ord lønne seg å søke hos flere banker, slik at du kan kartlegge hvilke muligheter som finnes.

Finnes det forbrukslån med sikkerhet?

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet, og det er derfor ikke mulig å ta opp forbrukslån med sikkerhet i bolig eller andre eiendeler.

Søk om lån med sikkerhet her

Dersom du ønsker å søke om lån med sikkerhet kan du enkelt gjøre dette gjennom vår uforpliktende gratistjeneste. Du kan da innhente lånetilbud fra en rekke banker med få tastetrykk, og velge tilbudet som passer deg best.

Et billig lån med sikkerhet kan være en god løsning enten du skal kjøpe ny bolig, refinansiere, pusse opp eller har andre utgifter. Sammenlignet med lån uten sikkerhet, kan du få både bedre rente og mer fleksibel nedbetalingstid. 

Søk om lån med sikkerhet gjennom tjenesten vår, i dag.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).