Refinansiering av boliglån

Refinansiering av boliglån

Det kan være mye penger å spare på å gjøre endringer på eksisterende boliglån. Se hvilke konkrete muligheter du har, og bruk vår tjeneste til å søke refinansiering av boliglån i dag.

Få hjelp til refinansiering av boliglån

En tjeneste fra Zen Finans
  • Med et stort nettverk av banker i Norge, finner vår samarbeidspartner Zen Finans den beste løsningen for deg
  • Send inn skjemaet nedenfor, og du blir kontaktet innen kort tid (normalt innen 5-10 minutter)
[MIGRATION] Skjema 1
Velg lånetype

Samle gjeld i boliglånet, bli kvitt betalingsanmerkninger/inkasso eller stoppe tvangssalg/lønnstrekk? Velg omstartslån. 

Jeg ønsker

(du spesifiserer nøyaktig lånebeløp på neste steg). 

Jeg ønsker heller å fylle ut en lånesøknad med en gang.

Innhold

Hva er refinansiering av boliglån?

Å refinansiere boliglån handler om å gjøre endringer på eksisterende boliglån. Det kan være ved å øke boliglånet for å bake inn annen, dyrere gjeld eller for å finansiere et nytt kjøp eller prosjekt. Refinansiering av boliglån kan også handle om å reforhandle lånerentene eller å flytte boliglånet til en ny bank.

De 3 formene for refinansiering av boliglån

Det er altså mulig å refinansiere boliglånet ditt på tre måter:

1. Øke eksisterende boliglån
2. Reforhandle rentene på eksisterende boliglån
3. Flytte boliglånet til en ny bank

La oss se på hvordan refinansiere boliglån:

1. Refinansiere boliglån for å betale gjeld (øke boliglånet)

Hva: Det er mulig å øke eksisterende boliglån for å bli kvitt annen dyr gjeld, slik som smålån, kredittkort og billån. Dette kalles ofte å “refinansiere boliglån for å betale gjeld”. 

En kan også øke boliglånet av andre grunner, som å finansiere et bilkjøp, en reise eller for å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Refinansiering av boliglån til oppussing er blant de aller vanligste grunnene til å øke boliglånet. 

 

Hvorfor: Boliglån er et lån med sikkerhet og er kjent for å ha svært gunstige renter. Derfor vil det som regel lønne seg å ha ett, stort boliglån fremfor å ha flere andre dyrere lån. 

Hva kreves: Et boliglån kan maksimalt være på 85% av boligens verdi. For å øke boliglånet må derfor lånet ha ledig kapasitet slik at total lånesum ikke overgår 85%. Boliglånsforskriften slår dessuten fast at du ikke kan låne mer enn fem ganger inntekt. Tjener du 500 000 kroner årlig, kan du dermed totalt låne 2 500 000 kroner, som inkluderer alt fra boliglån og billån og studielån. 

Hvordan søke: Ta kontakt med din nåværende bank for å søke om å øke eksisterende boliglån. Det kan samtidig være lurt å innhente tilbud fra andre banker, noe du enkelt kan gjøre ved å bruke skjemaet vårt. Kanskje vil du spare penger på å flytte hele boliglånet til en annen bank? 

2. Reforhandle rentene på eksisterende boliglån

Hva: En måte å refinansiere boliglånet på er å reforhandle rentene på eksisterende boliglån hos din nåværende bank. 

Hvorfor: Boliglån er som regel store lån med lang nedbetalingstid. Det betyr at selv mindre nedjusteringer i boliglånsrenten kan utgjøre en betydelig økonomisk forskjell i det lange løp. 

Hva kreves: For å kunne reforhandle rentene på boliglånet må du vise til en reell endring siden nåværende rentesatsen ble bestemt. Eksempler på slike endringer er at boligen din har økt i verdi, at du har nedbetalt en større andel av lånet eller at rentenivå generelt har blitt lavere. Alternativt kan du innhente tilbud på boliglån fra konkurrerende banker og bruke det beste tilbudet som et forhandlingskort overfor banken for å presse renten ned. 

Hvordan søke: Innhent dokumentasjonen du trenger for å reforhandle lånebetingelsene før du tar kontakt med din nåværende bank. Ofte vil det være en fordel å få en ny verdivurdering av boligen din og å innhente tilbud om boliglån fra andre banker.

3: Flytte boliglånet til en ny bank

Hva: Å refinansiere boliglån kan skje ved å flytte boliglånet ditt til en ny bank. 

Hvorfor: Ved å flytte boliglånet kan du få bedre renter og lånebetingelser. Din nåværende bank tilbyr nemlig ikke nødvendigvis det beste boliglånet på markedet. Har du fått et bedre tilbud som banken din ikke kan matche? Da gjør du lurt i å flytte boliglånet til en ny bank. 

Det kan også være en løsning å flytte boliglånet dersom du ønsker å refinansiere dyr forbruksgjeld, men får nei fra nåværende bank på grunn av inkassogjeld eller betalingsanmerkning. Utvalgte nisjebanker kan da tilby deg refinansiering med sikkerhet mot at du flytter boliglånet til dem. 


Hva kreves
: For å flytte boliglånet må du først ha mottatt et godt lånetilbud fra en annen bank. 


Hvordan søke
: Innhent tilbud om boliglån fra konkurrerende banker og velg lånetilbudet som er billigst og/eller gir deg best betingelser. Tjenesten vår hjelper deg med nettopp dette. Den nye banken du velger vil som regel sørge for å avslutte boliglånet ditt hos nåværende bank. 

Hva koster refinansiering av boliglån?

Kostnaden for å refinansiere boliglån avhenger av hva slags type refinansiering du ønsker. Det koster normalt sett ingenting å øke boliglånet eller å reforhandle lånebetingelsene med nåværende bank. Skal du flytte boliglånet til en ny bank, må du imidlertid regne med å betale mellom 200 kroner og noen få tusen, avhengig av hvilken bank du velger.

Som det kommer frem hos Kartverket må du nemlig betale et tinglysningsgebyr på mellom 200 og 585 kroner ved flytting av boliglån. I tillegg krever en del banker et lite etableringsgebyr. Summen varierer fra bank til bank, men gebyret ligger som regel på omkring 2000 kroner. 

Selv om det kan oppleves kjedelig å betale disse gebyrene, bør du huske at det kan være langt større summer å spare på faktisk å flytte boliglånet. Lavere renter og/eller bedre betingelser gjør at du raskt kan tjene inn pengene igjen. 

Boliglån refinansiering - oppsummert

Å refinansiere boliglånet kan handle om: 

  • å øke boliglånet, for eksempel for å bake et eksisterende båtlån inn i boliglånet eller å finansiere et oppussingsprosjekt 
  • å reforhandle betingelsene for eksisterende boliglån, blant annet for å få bedre renter
  • å flytte boliglånet til en ny bank, for eksempel for å få bedre renter eller få muligheten til å refinansiere økonomien med betalingsanmerkning. 


Søk refinansiering boliglån
gjennom oss, og sjekk hvilke konkrete muligheter du har basert dine spesifikke behov. 

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).