Smålån

Smålån

Dersom du har behov for å låne et mindre pengebeløp, kan et smålån være løsningen for deg. Her får du oversikt over hva smålån uten sikkerhet er, og hvordan du kan søke om små lån hos flere banker samtidig.

Søk om smålån (forbrukslån)

En tjeneste fra Zen Finans
 • Gå til søknaden hos Zen Finans for å søke om smålån (forbrukslån) i dag
 • Søknaden behandles av flere banker slik at du får det beste lånet

Om du heller ønsker gratis rådgivning eller hjelp med søknaden fra en personlig kundeveileder trykk her.

Innhold

Hva er smålån?

Et smålån kan defineres som et lite forbrukslån, der beløpet som regel ligger på mellom 5 000 og 50 000 kroner. Dette kan imidlertid variere en del, og det finnes også smålån som er mindre eller større enn dette. De overstiger imidlertid sjelden 100 000 kroner.

Smålån er lån uten sikkerhet, og banken din har derfor hverken sikkerhet i bil, bolig eller andre eiendeler. Dette fører også til at smålån som regel har noe høyere rente. Dette veier opp for den økte risikoen banken tar ved å låne ut pengene uten sikkerhet.

Hvordan finne markedets beste smålån?

Det finnes mange banker som tilbyr smålån, og med vår gratis tjeneste kan du søke hos flere av dem på en gang. Du trenger kun å fylle ut ett enkelt skjema, noe som lar deg spare mye tid og arbeid i jakten på det beste lånet.

 1. Legg inn dine opplysninger i låneskjemaet
 2. Motta ev. lånetilbud fra flere banker
 3. Sammenlign lånetilbudene du mottar
 4. Velg det beste smålånet


Det er gratis å anvende tjenesten, og du får enkelt oversikten du trenger. Når du finner et tilbud som passer dine kriterier, kan du signere ditt smålån med BankID. Signering av smålån med BankID er både trygt og brukervennlig. 

Hvem kan få smålån uten sikkerhet?

Smålån uten sikkerhet kan ikke fås av hvem som helst. Bankene stiller en rekke krav til deg som søker, og vil dessuten ta en kredittsjekk. Under kredittsjekken vil blant annet inntekt, alder, bosted og eventuelle betalingsanmerkninger avdekkes. Dette er noen av kravene som stilles:

 • Du må være gammel nok (vanligvis 18–23 år)
 • Du har norsk bostedsadresse
 • Du har høy nok brutto årsinntekt (vanligvis 120 000 kroner +)
 • Du har ingen betalingsanmerkninger
 • Du har ingen aktive inkassosaker
 • Du har ikke gjeld som overstiger 5 x årsinntekt


Overnevnte krav er kun veiledende. Krav til alder og inntekt kan for eksempel variere noe fra bank til bank. Smålån med lav inntekt kan være mulig, dersom det er snakk om et lite lån. Smålån uten inntekt derimot, er ikke noe du kan forvente å få.

Du kan ikke få smålån uten dokumentasjon av inntekt og andre overnevnte faktorer. Du trenger imidlertid ikke å finne disse dokumentene selv, vanligvis. Dette skyldes at banken henter inn all dokumentasjon elektronisk. 

Hvor fort kan man få smålån?

Mange ønsker å få smålån på sekundet, noe som ikke er realistisk. Smålån på sekundet er rett og slett ikke mulig å få, siden banken må behandle lånesøknaden din først. Dette innebærer blant annet at en kredittsjekk skal gjennomføres.

Til og med smålån på timen er litt for optimistisk å håpe på. Det er mer realistisk å forvente at man kan få et smålån på dagen – eller i det minste innen noen få dager.

I dag behandles lånesøknaden automatisk hos mange banker. Også kredittsjekken kan være en automatisk prosess, men vil likevel ta mer enn et minutt. Husk likevel at det ikke er umulig å få lån på dagen, spesielt om du velger elektronisk signering med BankID.

Smålån uten BankID finnes også, der du signerer manuelt. Da vil prosessen naturligvis ofte ta litt lengre tid.

Hvordan velge billige smålån?

Husk at rentene er med på å bestemme kostnadene for lånet ditt. Jo høyere renter på smålån, desto dyrere blir det å betale på lånet. Velg derfor lån med omhu, og sammenlign flere lånetilbud før du bestemmer deg.

Billige smålån er lån med lav effektiv rente. Den effektive renten inkluderer ikke bare lånets rente (altså nominell rente), men også gebyrer. Både termingebyrer og etableringsgebyr blir tatt med i den effektive rentesatsen.

Leter du etter billige smålån, bør du med andre ord gå for lånetilbudet med lavest effektiv rente. 

Se derfor etter:

 • Lav rente på lånet
 • Lave (eller ingen) gebyrer og avgifter

Nedbetaling av smålån

Nedbetalingstiden til smålån kan være med på å avgjøre de månedlige kostnadene dine. Er du ute etter et billig smålån, vil kort nedbetalingstid alltid lønne seg. Dette innebærer imidlertid at du må betale mer per termin.

Er du ute etter et smålån som gir deg lave utgifter per måned, er lang nedbetalingstid å foretrekke. Totalkostnadene øker riktignok, men det blir mindre å betale hver måned på lånet.

Hos de fleste banker som tilbyr smålån i Norge, kan du få nedbetalingstid på mellom 1 og 5 år. Husk at det er mulig å betale ned mer på lånet om økonomien din skulle tillate det, slik at du blir kvitt smålån fortere.

Bruk en lånekalkulator for smålån

Selv om smålån er relativt små, er det greit å ta høyde for de ekstra utgiftene du må ut med når lånet skal betales ned igjen. Husk at det ikke bare er smålånet som skal betales tilbake, men også de tilhørende rentene, gebyrene og avgiftene.

Det kan lønne seg å bruke en «lånekalkulator smålån». Med en lånekalkulator for smålån kan du enkelt beregne de månedlige kostnadene, basert på lånebeløp, renter og andre faktorer.

Det blir ofte enklere å velge billige smålån når du ser svart på hvitt hva lånene vil koste deg. En tilsynelatende liten renteforskjell mellom to lån kan utgjøre mye penger i løpet av et år.

Hvem passer smålån for?

Smålån uten sikkerhet passer godt for deg som har behov for et mindre lån som kan brukes på hva som helst. Dette gjelder for eksempel deg som skal:

 • Pusse opp
 • Dra på ferie
 • Kjøpe forbruksvarer (klær, mat etc.)
 • Kjøpe elektronikk
 • Finansiere bryllup, konfirmasjon eller lignende


Det er ingen regler som regulerer hva du kan bruke pengene på. Smålån uten sikkerhet passer også for deg som har behov for å
låne penger, men ikke har mulighet til å stille med sikkerhet i bolig.

Hvor høye er rentene på smålån i Norge?

Siden smålån uten sikkerhet innebærer at banken tar en forhøyet risiko, vil rentene i mange tilfeller være høye. I de fleste tilfeller ligger rentene på rundt 15 %, men de kan også være på godt over 20 %. Det er ikke uvanlig med effektiv rente opp mot 30 %.

Jo mindre lånet er, desto høyere settes vanligvis renten. For et lån på bare 5 000 kroner kan den effektive renten være på godt over 50%. Det er viktig å merke at det er store forskjeller mellom ulike banker, så det er gjelder å sammenligne flere tilbud.

Søk smålån hos flere banker gjennom oss

Du kan søke om smålån uten sikkerhet hos flere banker gjennom vår tjeneste. Siden du kun trenger å fylle ut ett eneste skjema, kan du spare mye tid og krefter. Skulle du søkt om lån hos alle bankene individuelt, hadde prosessen tatt mye lengre tid.

Smålån kan være en god løsning for deg som har behov for å låne et mindre pengebeløp uten sikkerhet. Det finnes mange banker som tilbyr smålån i Norge, og vi hjelper deg å finne det beste tilbudet. Du kan for eksempel enkelt sammenligne rentene til de ulike bankene.

Lån smålån til det du måtte trenge, enten det er snakk om forbruk, oppussing eller finansiering av drømmebryllupet.

Søk smålån i dag.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).