Hva er et ferielån?
Et ferielån er i bunn og grunn et vanlig forbrukslån som blir brukt til å finansiere en ferie.
Generelt er forbrukslån kjent som et raskt og fleksibelt lån som kan disponeres helt fritt. Det er opp til deg om du ønsker å bruke pengene på å realisere en drømmeferie, betale regninger eller begge deler.
Det er mulig å låne mellom 5 000 og 600 000 kroner. Maksimal nedbetalingstid er vanligvis 5 år.
Hvordan får man et ferielån?
For å få ferielån, i blant også kalt reiselån, må du sende inn en søknad om forbrukslån.
Ved å bruke skjemaet vårt blir søknaden din delt med flere aktuelle banker. Disse vil gi deg konkrete lånetilbud, og du kan velge det beste lånet med lavest rente.
Merk at bankene stiller visse krav for å innvilge forbrukslån, uavhengig av om pengene skal brukes på en ferie eller en tannlegeregning. Du kan lese mer om kravene om inntekt, alder og betalingsanmerkning på siden vår om forbrukslån.
Fordelene med ferielån
Fordelene med forbrukslån til ferie, eller ferielån, er at:
- søknadsprosessen er kjapp og enkel
- det er et raskt lån, som betyr at du får pengene på konto innen kort tid
- lånesummen kan være på alt fra 5 000 til 600 000 kroner
- du får en oversiktlig nedbetalingsplan
- du kan bruke pengene som du selv ønsker
- du står fritt til å innfri hele eller deler av lånet tidligere
Ulempene med ferielån
Samtidig bør du være klar over følgende ulemper med ferielån:
- ferien vil ende opp med å koste deg mer på grunn av lånets rentekostnader
- forbrukslån er dyrere enn lån med sikkerhet, slik som boliglån
- små forbrukslån med kort nedbetalingstid har ofte høyest renter
Alternativer til ferielån
Samtidig som ferielån kan være en god måte å realisere en drømmeferie på, er det alltid lurt å orientere seg blant alle tilgjengelige muligheter.
La oss se nærmere på tre alternative måter å betale for reisen på: kredittkort, rammelån og oppsparte midler.
Kredittkort
Den fremste fordelen med kredittkort er den rentefrie perioden på opptil 60 dager. Klarer du å tilbakebetale gjelden før denne perioden er over, betaler du dermed ingen renter for å låne pengene.
Den største ulempen med kredittkortet er høye renter når den rentefrie perioden er over, som oftest på mellom 20% og 30%. Ferien kan altså bli dyr om du ikke tilbakebetaler det skyldige beløpet i tide. Finansportalens klare råd er derfor å ”betal[e] all kreditten på kortet med en gang”.
Rammelån
Hvis du eier bolig og har rammelån, kan du enkelt finansiere ferien med dette fleksible boliglånet. Renta for rammelån er langt lavere enn for ferielån, som gjør at du betaler mindre i renter for ferien.
Oppsparte midler
Det aller beste er selvfølgelig å betale for ferien med oppsparte midler. Da slipper du helt unna renter og betalingsfrister. Det gjør at ferien rett og slett blir billigere.
Gjør det til en vane å sette av en fast sum hver måned for å spare opp til neste feriereise. Om det ikke finansierer ferien 100%, vil du slippe å ta opp et stort lån.
Ferielån - kort oppsummert
Vi har sett at ferielån, som er et forbrukslån brukt i forbindelse med ferie, har flere fordeler. Det kan være løsningen som gjør det mulig for å gjennomføre en etterlengtet feriereise.
Du bør samtidig være forberedt på at lånet totalt sett vil gjøre at ferien blir dyrere. Det er også lurt å orientere seg blant alternative løsninger før du velger å ta opp ferielån.
Hvis valget faller på et ferielån, bør du sørge for å motta tilbud fra flere banker. Det gjør at du kan sikre deg de beste lånebetingelsene.