Hvordan refinansiere

Hvorfor og hvordan refinansiere lån

Refinansiering betyr å gjøre endringer på lån og gjeld du allerede har. Som regel vil refinansiering være økonomisk gunstig, og samtidig vil det gi deg bedre oversikt over egen økonomi.

Innhold

Ved refinansiering kan du stille boligen som sikkerhet, men refinansiering av lån uten sikkerhet er også fullt mulig.

 

Hvorfor bør jeg vurdere refinansiering?

Refinansiering hjelper deg å samle lån og gjeld på ett sted. Har du dyre lån og annen gjeld som må tilbakebetales månedlig, kan refinansiering være gunstig.

Forbrukslån og gjeld fra kredittkort og kjøp gjennom delbetaling kjennetegnes ofte av høye renter. Med flere betalingsfrister hver måned kan det i tillegg være vanskelig å holde oversikt over egen økonomi. Skulle du være uheldig å glemme å betale en faktura, kan det ende opp som en inkassosak. I verste fall kan du få en betalingsanmerkning som kan gjøre det vanskelig å ta opp lån senere.

Gjennom refinansiering blir det enklere å gjenvinne kontrollen – hver måned trenger du bare å forholde deg til én betalingsfrist fra én bank.

Har du boliglån, kan refinansiering innebære å reforhandle betingelsene slik at du får lavere renter og kortere nedbetalingstid på lånet. Ved å øke rammene på boliglånet gjennom refinansiering kan du i tillegg låne mer penger ved behov.

Fordelene med refinansiering

Hva er refinansiering?

Refinansiering handler om å foreta justeringer på eksisterende lån og gjeld. Dette kan gjøres på flere måter.

1. Samle eksisterende lån og gjeld til ett felles lån

Refinansiering er en måte å bli kvitt smålån og gjeld ved å samle alt i ett lån. Ved refinansiering tilbakebetales lån og gjeld til andre banker og kreditorer. Det gjør at du bare trenger å forholde deg til nedbetaling av ett større lån hos én bank.

Banken kan hjelpe deg å opprette et nytt forbrukslån hvor all eksisterende gjeld samles. Har du allerede boliglån, er det mulig å samle tidligere lån og gjeld der. 

2. Refinansiering av boliglånet

Basert på en vurdering av inntekt, formue, utgifter og gjeld kan du få tilbud om å øke rammene på boliglånet. Ved behov kan du altså låne mer penger. Boliglån er gunstigere enn tradisjonelle forbrukslån fordi renten er lavere.

Planlegger du å oppgradere boligen, kan refinansiering av boliglånet være en god løsning. Det er også mulig å bruke den ekstra lånesummen til forbruk eller til å dekke andre utgifter.

Refinansiering av boliglånet kan også være løsningen for foreldre som ønsker å hjelpe barna ved boligkjøp.

Klar for å finne ditt lån?

Vi hjelper deg skaffe tilbud om lån fra flere banker

Lånfordeg.no setter deg i kontakt med aktuelle banker slik at du enkelt mottar tilbud om lån eller refinansiering tilpasset dine behov. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

3. Reforhandling av betingelsene for boliglånet

Refinansiering kan også bety å reforhandle betingelsene for boliglånet.

Er det noen år siden du tok opp lånet, er det stor sannsynlighet for at boligens verdi har økt. Samtidig har du tilbakebetalt en del av lånet og skylder dermed banken mindre penger. Da kan det være lønnsomt å forhandle med banken om lavere rente.

Nedbetaler du samme sum per måned med lavere rente, vil nedbetalingstiden på lånet bli kortere.

Hvordan refinansiere lån?

Refinansiering av lån med sikkerhet

Ved å stille boligen som sikkerhet, har du mulighet for å få et større og billigere lån. Refinansiering gjør at du kan samle lån og gjeld til ett lån, også hvis du har opparbeidet deg stor kredittkortgjeld og flere dyre lån. Alternativt kan du realisere hyttedrømmen, dekke kostnadene i forbindelse med vannlekkasjen på badet eller gjennomføre den planlagte jordomseilingen.

Stiller du boligen som sikkerhet, kan du få refinansiering av lån selv hvis du har inkassogjeld eller andre betalingsanmerkninger.

 

Refinansiering av lån uten sikkerhet

Det gjøres en vurdering av betalingsevne for å avgjøre hvem som kan refinansiere lån uten sikkerhet i bolig – og hvor mye som kan refinansieres. Betalingsevnen bestemmes ut ifra inntekt, formue, utgifter og gjeld, så du blir ofte bedt om å dokumentere nylig inntekt og vise frem siste skattemelding.

Har du inkassogjeld eller andre betalingsanmerkninger, er det vanligvis ikke mulig å refinansiere lån uten å stille bolig som sikkerhet.

Hva bør jeg tenke på før refinansiering?

Hvordan søke refinansiering?

De fleste banker har gjort det enkelt å søke om refinansiering. Din viktigste oppgave er å sammenligne ulike bankers betingelser ved refinansiering på forhånd. Husk at det i mange tilfeller er mulig  å forhandle med banken for å få best mulig tilbud.

Vår tjeneste gjør det enkelt å skaffe oversikt over betingelsene ved refinansiering. Bruk knappen under for å få et gratis og uforpliktende tilbud fra opptil 3 banker. 

Ingvild Aagre

Ingvild Aagre

Ingvild Aagre er vår nettredaktør og har spisskompetanse innen privatøkonomi og eiendomsmarkedet. Ingvild skriver artiklene på lånfordeg.no og samarbeider tett med fageksperter for å sikre at innholdet til enhver tid er oppdatert og informativt.