Lån til fritidsbolig

Lån til fritidsbolig

Med et lån til fritidsbolig kan du realisere drømmen om en hytte – enten det er ved sjøen eller på fjellet. Vi gir deg oversikten du trenger for å kunne ta opp et gunstig fritidsbolig lån, og lar deg søke hos flere banker på en gang.

Innhold

Hva er et fritidsbolig lån?

Et fritidsbolig lån er et lån som tas opp med sikkerhet i eiendom – enten det er i fritidsboligen som kjøpes eller din faste bolig. Lånet går til finansiering av fritidsbolig, og er i stor grad det samme som et ordinært boliglån.

Ettersom banken din har pant i fritidsboligen eller helårsboligen din, kan du se frem til gode lånebetingelser og renter. Lån til fritidsbolig er ofte store, og derfor er det viktig å velge et lån med best mulig vilkår.

En liten forskjell i renten på to lån kan utgjøre et stort beløp i lengden. Derfor anbefaler vi å sammenligne lån til fritidsbolig før du bestemmer deg.

Hvordan søke om lån til fritidsbolig?

Gjennom vår brukervennlige og gratis tjeneste kan du søke om lån til fritidsbolig hos flere banker av gangen. Det er kun behov for å fylle ut ett eneste skjema, og dette blir så sendt til aktuelle långivere. Slik gjør du det:

 1. Fyll ut skjema for lån til fritidsbolig
 2. Motta lånetilbud fra flere banker
 3. Sammenlign de forskjellige tilbudene
 4. Velg ditt foretrukne fritidsbolig lån


Alle lånetilbud som mottas er 100 % uforpliktende, noe som betyr at du ikke trenger å benytte deg av dem. Er du fornøyd med et lånetilbud kan du selvfølgelig velge å takke ja til det. Du vil da få et finansieringsbevis du kan bruke ved kjøp av fritidsbolig.

Kriterier for å få lån til fritidsbolig

Når du søker om lån til fritidsbolig er det enkelte kriterier som må oppfylles. Stort sett gjelder akkurat de samme kriteriene som gjelder når man tar opp et boliglån. Her er noen av kriteriene som er med på å bestemme din kredittscore under långivers kredittsjekk:

 • Inntekt
 • Næringsinteresser
 • Formue
 • Alder
 • Flyttemønster
 • Adresse
 • Eventuelle betalingsanmerkninger


Har du stabil inntekt, er gammel nok og er fri for betalingsanmerkninger, er det gode muligheter for lån til fritidsbolig. Har du betalingsanmerkninger, lav inntekt eller er ung, kan dette spille negativt inn for hvorvidt du får lån eller ikke.

Hvor mye kan man få i lån til fritidsbolig?

Din kredittscore er blant faktorene som avgjør hvor mye du kan få i lån til fritidsbolig. En høy kredittscore innebærer som regel at du kan få et høyere fritidsbolig lån. 

Husk også på at du ikke kan få mer en 80 til 85 % av den totale markedsverdien på hytten i lån. Resten må du betale selv med egenkapital. 

Det finnes lånekalkulatorer for lån til fritidsbolig som kan hjelpe deg med å regne ut hvor mye du kan låne. Her kan du legge inn egenkapital, lønn og andre faktorer, og deretter få et anslag på hvor mye du kan låne.

Slik får du et mest mulig billig lån til fritidsbolig

Vurderer du lån fritidsbolig bør du være særlig obs på nominell og effektiv rente. Nominell rente gir deg oversikt over lånets kostnader utenom gebyrer. Ser du på den effektive rentesatsen vil du få et mer helhetlig bilde av lånets kostnader, siden også gebyrer tas med.

Blant gebyrene som er vanlige på et lån fritidsbolig, kan vi nevne både etableringsgebyr og månedlige gebyrer. Lav rente og lave gebyrer er selvfølgelig å foretrekke fremfor det motsatte.

Sammenlign de ulike lånetilbudene du mottar fra ulike banker, og sett effektiv rente opp mot hverandre.

Hva er en gunstig rente på lån til fritidsbolig?

Dersom du søker på «rente lån fritidsbolig» vil du kunne se at renten ligger på rundt 2,00 % hos de fleste banker. Renter på rundt 2,00 % eller lavere er gunstige, dersom vi tar utgangspunkt i dagens rentesituasjon.

Husk imidlertid på at renten ikke er statisk (med mindre du binder den). Med flytende rente på lån til fritidsbolig vil renten følge styringsrenten som settes av Norges Bank (sentralbanken). Styringsrenten kan øke de kommende årene, etter å ha vært historisk lav den siste tiden.

Ta hensyn til nedbetalingstid på fritidsbolig lån

Når du skal ta opp et lån til fritidsbolig kan du i de fleste tilfeller bestemme nedbetalingstiden selv. Man kan betale ned lånet raskt, noe som vil lønne seg siden det blir færre perioder med renter. Samtidig blir de månedlige avdragene på lånet relativt høye.

Du kan ofte velge opptil 30 år i nedbetalingstid. Da fordeles nedbetalingen på lånet over en lengre periode, noe som kan gi deg et billigere lån per måned. Totalt sett blir det dyrere grunnet rentene, men lånet blir enklere å betjene.

Søk om lån til fritidsbolig her

Lån til fritidsbolig er noe du kan søke om via tjenesten vår. Du kan da innhente lånetilbud fra flere norske banker, og eventuelt velge tilbudet som passer deg best.

Tjenesten vår gjør det enkelt for deg å sammenligne ulike lånetilbud, og du trenger kun å forholde deg til ett skjema. Det å kontakte hver eneste bank som tilbyr fritidsbolig lån kan være tidkrevende og slitsomt. La heller bankene sende tilbud direkte til deg.

Søk om lån til fritidsbolig her.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).