Får jeg betalingsanmerkning fra namsmann?

Får jeg betalingsanmerkning fra namsmann?

Om du er i dialog med namsmannen, har du med andre ord mest sannsynlig økonomiske utfordringer – som gjeld du ikke greier å betjene. Mange lurer derfor på om man kan få betalingsanmerkning fra namsmann. Det korte svaret på dette er «ja».

Innhold

Kan jeg få betalingsanmerkning om namsmann gir meg gjeldsordning?

Det korte svaret på dette er «ja». En gjeldsordning kan betraktes som en avtale mellom kreditorene og deg. Med en gjeldsordning vil namsmannen gi deg et budsjett som skal følges, og alle penger som er til overs fra lønn eller trygd vil gå til partene du skylder penger. 

Enten gjeldsordningen er frivillig eller tvungen, kan den bidra til at du blir kvitt all den dyre gjelden etter fem år. Du får altså hjelp til å få orden på økonomien din igjen. Samtidig er det viktig å huske på at en gjeldsordning kan by på visse konsekvenser.

En gjeldsordning vil føre til at du får en betalingsanmerkning. Namsmann vil sørge for at du får en anmerkning i Løsøreregisteret, noe som kan ha innvirkning på dine muligheter for å ta opp nye lån. De fleste banker gir avslag på lånesøknader om du har en gjeldsordning.

Det kan også være vanskelig å tegne forsikringer eller nye abonnementer om du har en betalingsanmerkning fra namsmann. 

Gis betalingsanmerkning ved utleggstrekk eller utleggspant?

Ja, du vil også få betalingsanmerkning ved utleggstrekk (også kjent som lønnstrekk) ifølge Politiet. Betalingsanmerkningen vil blant annet registreres i Løsøreregisteret.

Det samme gjelder dersom det er snakk om utleggspant, noe som innebærer at det tas pant i for eksempel bolig, kontoer eller andre slags formuesgoder du eier. Eiendelene som er tatt pant i, kan bli tvangssolgt for å dekke utestående krav som har gått til utleggsforretning.

Hvem kan registrere en betalingsanmerkning?

Namsmann er berettiget til å kunne registrere en betalingsanmerkning. Det finnes en rekke myndigheter i Norge som har namsfogd-funksjon, noe som blant annet inkluderer politivesenet, NAV innkreving, Skatteetaten og Statens Innkrevingssentral.

Du kan også få betalingsanmerkning fra kredittopplysningsbyråer. Disse kan gi deg betalingsanmerkning dersom tvangsinnkrevingstiltak foreligger.

Du kan lese mer om betalingsanmerkning her

Når vil en betalingsanmerkning fra namsmann slettes?

En betalingsanmerkning fra namsmann vil slettes så snart det utestående kravet er gjort opp. Har du for eksempel utleggstrekk, vil betalingsanmerkningen slettes så snart ordningen er overstått.

Betalingsanmerkning fra namsmann vil også kunne slettes dersom utleggstrekk stoppes av andre grunner. Anmerkninger som følge av gjeldsordning vil også slettes med en gang ordningen er ferdig gjennomført.

Det kan ofte ta et par dager fra oppgjøret er mottatt til betalingsanmerkningen slettes i Løsøreregisteret.

Merk deg at en betalingsanmerkning kan stå i høyst fire år. Etter dette slettes den automatisk, enten gjelden er gjort opp for eller ikke.

Hva gjør jeg om en betalingsanmerkning fra namsmannen ikke slettes?

I noen tilfeller kan det som sagt ta noen dager før en betalingsanmerkning slettes. Dersom du opplever at betalingsanmerkningen fortsatt står flere dager etter at oppgjøret er utført, bør du kontakte kreditor eller det aktuelle inkassobyrået.

Be dem om å melde ifra til namsmannen om at den aktuelle saken er gjort opp for. Det er eventuelt mulig å ta direkte kontakt med namsmannen, men dette kan ta noe lengre tid. Dette skyldes at namsmannen først må kontakte inkassobyråene for dokumentasjon.

Det må nemlig kunne dokumenteres for at saken er gjort opp. Dette innebærer at det utestående kravet pluss omkostninger skal være innbetalt.

Har du fått betalingsanmerkning av namsmann?

Har du uoppgjorte krav hos kreditorer som har ført til utleggstrekk eller -pant, eller har en aktiv gjeldsordning? Da har du sannsynligvis fått en betalingsanmerkning i Løsøreregisteret.

Betalingsanmerkningen er der for å advare andre kreditorer om å låne deg ytterligere pengebeløp før kravene er gjort opp. Sånn sett er betalingsanmerkningen for ditt eget beste. Du vil uansett bli kvitt anmerkningene så snart kravet er gjort opp, eller innen fire år.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).