boliglån uten fast jobb

Kan jeg få boliglån uten fast jobb? Gratis veiledning

Boliglån uten fast jobb kan kanskje virke umulig, siden bankene må forholde seg til veldig restriktive boliglånsforskrifter. Men boliglån uten fast inntekt og jobb kan faktisk være mulig å få i enkelte tilfeller.

Få hjelp til boliglån uten fast jobb

En tjeneste fra Zen Finans
  • Med et stort nettverk av banker i Norge, finner vår samarbeidspartner Zen Finans den beste løsningen for deg
  • Send inn skjemaet nedenfor, og du blir kontaktet innen kort tid (normalt innen 5-10 minutter i hverdager)
[MIGRATION] Skjema 1
Velg lånetype

Samle gjeld i boliglånet, bli kvitt betalingsanmerkninger/inkasso eller stoppe tvangssalg/lønnstrekk? Velg omstartslån. 

Jeg ønsker

(du spesifiserer nøyaktig lånebeløp på neste steg). 

Jeg ønsker heller å fylle ut en lånesøknad med en gang.

Innhold

Må jeg ha fast jobb eller fast inntekt for å få boliglån?

Det er ikke et absolutt krav at du må ha fast jobb for å få boliglån. Det er likevel viktig at du har betalingsevne, og at du har egenkapital som utgjør minst 15 % av kjøpesummen. Boliglånet kan også fås uten fast inntekt så lenge banken er trygg på at du kan betjene lånet.

Hvordan er det mulig å få lån uten fast jobb?

Boliglån uten fast jobb er mulig, da det er inntekt banken først og fremst ser på. Du kan også ha god og stabil inntekt selv om du ikke har fast jobb.

Husk også at inntekt trenger ikke nødvendigvis stamme fra fast jobb. Mottar du for eksempel trygdeinntekter istedenfor vanlig lønn, vil dette kunne være godt nok betjeningsgrunnlag for et boliglån.

Lån uten jobb kan likevel gjøre at låneevnen din er begrenset, siden trygdeytelser ofte er lavere enn ordinær lønn. For å få lån uten fast jobb må du dokumentere overfor banken at du mottar trygdeytelser eller annen inntekt.

Noen lever på kapitalinntekter, og er uten fast jobb. I slike tilfeller vil det være vanskelig å få lån uten fast jobb, fordi eventuelle kapitalinntekter vil normalt ikke telles med fra bankens side.

Er det lettere å få boliglån uten fast jobb for unge?

Bankene er ofte litt mer fleksible med unge kjøpere som skal ut på boligmarkedet for første gang. Fremtidig inntektspotensial blir i større grad tatt hensyn til hos førstegangskjøpere, enn hos andre kjøpere.

Mange drømmer om å kjøpe sin første bolig mens de fortsatt studerer. Om du har gode framtidsutsikter for stabil og fast inntekt etter endt utdanning, kan banken ofte ta høyde for dette.

Kan jeg få boliglån uten egenkapital?

I noen tilfeller kan du også få boliglån uten egenkapital som førstegangskjøper. Bankene har anledning til å gjøre unntak for 8–10 % av alle lånesøknader når det kommer til egenkapital.

Hvordan få boliglån uten fast jobb? Dette er kravene

Krav til egenkapital

Det er ingen selvfølge at du kan få boliglån uten fast inntekt, men det er heller ikke umulig. Det samme gjelder egenkapital, som er kjent som et krav for boliglån.

Du må i de fleste tilfeller kunne vise til minst 15 % egenkapital (regnet av eiendommens kjøpesum), men i noen tilfeller kan banken gi lån uten egenkapital.

Bankene kan i noen tilfeller se bort fra kravet om egenkapital, men dette forutsetter som regel at man kan vise til stabil og god inntekt gjennom fast jobb. Har du ikke fast jobb, må du som regel belage deg på å spare penger.

Du kan ikke ha for stor gjeld

Bankene tar hensyn til at en låntaker skal greie å betjene lånet. Den totale gjelden din må derfor ikke overstige årsinntekten ganget fem. Dette gjelder enten du har fast jobb eller ikke.

Har du en årlig inntekt på 300 000 kroner, betyr dette at du ikke kan ha mer enn 1,5 millioner kroner i gjeld. Dette omfatter alle former for gjeld, inkludert boliglån, kredittlån, studielån og andre lån.

Husk at et kredittkort som ikke er i bruk vil ha en kredittramme som teller på lik linje med annen gjeld. Det kan derfor lønne seg å bli kvitt kredittkort.

Har du forbrukslån eller kredittlån vil det uansett være smart å kvitte seg med disse før du søker om boliglån. Banken vil gi deg mindre i boliglån om du har mye dyr gjeld.

Bli kvitt betalingsanmerkninger

Om du har betalingsanmerkninger, vil dette kunne gi deg utfordringer med å få boliglån. Betalingsanmerkninger signaliserer overfor banken at du ikke har betalt for deg tidligere, og de betrakter deg da som en mer risikofylt låntaker.

Sørg for å kvitte deg med utestående krav, for da vil eventuelle betalingsanmerkninger slettes. Dermed øker også sjansen for å få boliglån uten fast jobb.

Har du betalingsanmerkning og ønsker boliglån kan du se vår guide for boliglån med betalingsanmerkning her.

Du kan få lån uten fast inntekt, men inntekt må dokumenteres

Er det mulig å få huslån uten fast jobb? Ja. Men du må nødvendigvis ha inntekt for å kunne betjene et lån, enten det er snakk om lønnsinntekt, trygd eller næringsinntekt.

Det viktigste er imidlertid at du har en inntekt, og dette trenger ikke nødvendigvis å være inntekt fra en fast jobb. Lån uten fast stilling er altså fullt mulig, men sjansen for å få lån er ofte større om du kan vise til fast lønn.

Søk lån i banken uten fast jobb med kausjonist eller medlåntaker

For å øke sjansen for å få lån uten fast jobb, kan det også være aktuelt å søke om lån sammen med en medlåntaker. Da står dere begge ansvarlig for å betjene lånet.

Alternativt kan du få hjelp av en kausjonist som stiller med sikkerhet for en andel av lånet. Kausjonisten er ansvarlig for å betale om du ikke gjør det selv.

Med medlåntaker eller kausjonist tar banken lavere risiko ved å låne deg penger, og muligheten for boliglån uten jobb øker.

Renteeksempel 

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få hjelp av en personlig kundeveileder

En tjeneste fra Zen Finans

Usikker på hva det beste lånet er for din situasjon eller hvor mye du kan låne? Få gratis og uforpliktende rådgivning fra vår samarbeidspartner Zen Finans ved å legge igjen din kontaktinformasjon nedenfor.

Du blir oppringt av Zen Finans så fort som mulig, normalt innen 5-10 minutter (hverdager).